Ordonanta care permite majorarea indemnizatiilor din AGA, trimisa spre reexaminare de presedintele Traian Basescu

 

Presedintele Traian Basescu trimite Parlamentului pentru reexaminare ordonanta care permite majorarea indemnizatiilor membrilor AGA ale societatilor în care statul e actionar majoritar, precum si asimilarea remuneratiilor membrilor CA cu cele din companiile cu managament privat.

traian basescu 2Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, presedintele Basescu a trimis, joi, Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2013 privind întarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara.

Solicitatea sefului statului vizeaza articolele 6 alin. 1 si 14 alin. 1 si 2 din ordonanta guvernului.

Articolul 6 alin. (1) al Ordonantei Guvernului nr. 26/2013 prevede ca „operatorii economici prezinta, în vederea aprobarii, dupa consultarea prealabila a organizatiilor sindicale, bugetul de venituri si cheltuieli însotit de anexele de fundamentare, organelor administratiei publice centrale ori locale, dupa caz, în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea sau în portofoliul carora se afla, în termen de 20 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat cu exceptia societatilor comerciale ale caror actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata care vor prezenta bugetul de venituri si cheltuieli în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat”.

Presedintele arata ca, având în vedere faptul ca, pentru realizarea proiectelor bugetelor de venituri si cheltuieli, este necesara convocarea cel putin a unei adunari generale a asociatilor, iar, potrivit Legii nr. 31/1990, termenul de convocare a acestor adunari este de 30 de zile, operatorii economici se vor afla în imposibilitatea de a transmite proiectele bugetelor de venituri si cheltuieli în termenul stabilit de 20 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat.

Traian Basescu sustine ca, de aceea, este necesara fie modificarea acestui termen-limita, fie eliminarea sa.

Articolul 14 alineatul (1) al Ordonantei aprobata prin legea transmisa spre promulgare dispune ca „operatorii economici nu pot acorda membrilor adunarilor generale ale actionarilor remuneratii mai mari de 25% din indemnizatia fixa lunara a directorilor generali/directorilor, pe sedinta si pentru mai mult de o sedinta într-o luna, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate”.

„De regula, mandatele de reprezentare în cadrul adunarilor generale ale actionarilor sunt acordate de catre autoritatile publice unor persoane ce au calitatea de angajati ai acestora, astfel ca sunt deja remunerate de catre respectivele autoritati. Astfel, consideram ca remunerarea membrilor adunarilor generale ale actionarilor nu este justificata, fiind necesara eliminarea sa din cuprinsul legii”, se arata în solicitarea presedintelui.

Alineatul (2) al articolului 14 din Ordonanta prevede stabilirea nivelului remuneratiilor membrilor consiliilor de administratie, consiliilor de supraveghere si directorilor care nu au fost numiti în conditiile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a întreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, în acelasi mod în care sunt stabilite remuneratiile prevazute de aceasta.

„Având în vedere modul diferit de selectie a acestor persoane, stabilit de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011, consideram ca extinderea aplicarii modului de remunerare stabilit de acest act normativ si asupra unor operatori economici care nu l-au implementat constituie o discriminare ce nu poate fi justificata, astfel încât consideram necesara abrogarea alineatului (2) al Articolului 14 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013”, se arata în document.

Legea de aprobare a Ordonantei Guvernului 26/2013 a fost adoptata în 22 octombrie de Camera Deputatilor, forul decizional în privinta acestui act normativ. Ioana Câmpean, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie