Restrictiile privind bunurile care pot fi aduse din afara UE, suspendate de ANAF pe termen nedefinit

 

ANAF a suspendat pe termen nedefinit aplicarea noilor restrictii privind cantitatile de tutun, alcool si alimente care pot fi aduse în bagaje personale din afara UE, dupa ce prevederile introduse la 15 noiembrie si amânate initial pentru 1 decembrie au determinat aglomeratie în vami.

masini in vama„Întrucât solutionarea aspectelor legate de implementarea Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) privind aplicarea de instructiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de catre calatori pe teritoriul României, în bagajele personale, necesita o perioada mai lunga de timp, reintrarea în vigoare se va face la o data care va fi comunicata ulterior”, arata ANAF, într-un comunicat.

Pâna la aplicarea acestui ordin, controlul vamal al bagajelor calatorilor va continua sa fie realizat pe baza analizei de risc.

ANAF a anuntat saptamâna trecuta ca suspenda ordinul pâna la 1 decembrie.

Agentia a introdus la jumatatea lunii noiembrie noi restrictii privind bunurile care pot fi introduse în tara în bagajele personale din afara UE, acestea ducând la o perioada mai mare de asteptare la controlul vamal, întrucât presupun completarea unei declaratii.

Astfel, o persoana va putea introduce în tara, din afara UE, tigari, alcool sau alimente o singura data pe saptamâna, în anumite limite cantitative – cel mult doua pachete de tigari, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahar si 15 kilograme de faina.

La frontierele externe ale comunitatii europene (Serbia, Ucraina si Republica Moldova) se vor aplica instructiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de catre calatori pe teritoriul României, pe lista de 22 de produse aflându-se produse din tutun, bauturi alcoolice, carburant, flori si plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahar rafinat, faina, tarâte, fructe si legume proaspete.

Calatorii trebuie sa declare în scris bunurile continute în bagajele personale la intrarea în tara prin completarea unei declaratii.

Potrivit autoritatilor vamale, masurile restrictive au fost elaborate de Directia Generala a Vamilor si aprobate de presedintele ANAF ca urmare a constatarilor facute cu privire la marfurile introduse în tara de calatori, în luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piata neagra conduc la evaziune fiscala si, indirect, la afectarea productiei interne de astfel de marfuri.

În Vama de la Portile de Fier I autoritatile vamale au monitorizat aproximativ 1.300 de persoane care pâna la intrarea în vigoare a ordinului restrictiv au tranzitat zilnic vama, chiar si de doua-trei ori într-o zi si au adus în tara câte doua pachete de tigari si un litru de alcool de persoana, atât cât permitea legea. Emil Popescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie