Cum iti poti primi inapoi banii pentru timbrul de mediu?

 

Cei care au platit timbrul de mediu si se considera nedreptati pot cere restituirea sumei achitate. Avocatii deja au gasit „portitele” necesare si spun ca, odata declansata actiunea, solutia nu poate sa fie decât în favoarea celor care au înmatriculat.

Taxa de timbruCei care au achitat timbrul de mediu (multi dintre ei chiar mii de euro) pot cere restituirea sumelor achitate. Avocatii si-au facut bine temele, au gasit motivatiile necesare, asadar procesele vor începe sa curga. Pe scurt, OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule încalca, în primul rând, principiul liberei circulatii a marfurilor. Deja au fost admise actiuni în tara, deci se poate!

„Au fost admise deja actiuni la Teleorman, de exemplu. Motivatia este urmatoarea: noua formula de calcul a timbrului creste taxele pentru autoturisme Euro 3 si Euro 4 si scade pentru Euro 1, Euro 2 si non-euro. Adica, pentru autoturismele care polueaza mai putin, respectiv Euro 3 si Euro 4, se plateste o taxa mai mare decât pentru autoturismele care polueaza mai mult – cele non-euro, Euro 1 si Euro 2. Aceasta crestere excesiva a cuantu-mului timbrului afecteaza dreptul de proprietate a celor care doresc sa vânda bunul respectiv. Nu mai pot sa vânda liber bunul respectiv, la pretul pe care îl doresc acestia, pentru ca sunt conditionati de plata acestei taxe de timbru, ma refer la Euro 3 si Euro 4, care sunt cele mai vândute. Masa cea mai mare a autovehiculelor comercializate reprezinta autovehicule Euro 3 si Euro 4. Prin aceasta se încalca un articol privind libera circulatie a bunurilor din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene”, explica avocatul Bogdan Marian Pavel.

Principiul neretroactivitatii, încalcat

Apoi, OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule încalca si principiul ca legea nu retroactiveaza.

„Al doilea punct pentru care oamenii câstiga în instanta este acela ca exista acolo un articol, la Ordonanta 9/2013, care spune ca inclusiv oamenii care nu au platit anterior taxa sau care si-au recuperat taxa respectiva prin instanta sunt obligati acum sa plateasca aceasta taxa. Si atunci, conform principiului ca legea nu retroactiveaza, cei care dau în judecata câstiga”, mai explica avocatul Pavel.

Iar cei care deja au achitat timbrul de mediu par sa prinda curaj. „Avem în lucru astfel de actiuni introduse în instanta, dar nu s-au fixat termenele de judecata. Înca asteptam. Nu ti se da termen de judecata imediat. Judecatorul analizeaza sa vada daca ai facut cererea corect, o comunica partii adverse; dureaza cam 45 de zile pâna se fixeaza termenul de judecata, poate chiar putin mai bine. Important este ca, odata declansata actiunea, nu poate sa fie decât în favoarea celor care vor sa înmatriculeze”, a mai spus avocatul.

Dai în judecata înainte sa achiti timbrul

Potrivit avocatului Bogdan Marian Pavel, cel care vrea sa-si recupereze sumele ce reprezinta timbrul de mediu nu trebuie neaparat sa plateasca taxa si abia apoi sa dea statul în judecata. Acesta poate doar solicita sa i se comunice ce taxa ar avea de platit si, fara sa o achite, sa dea statul în judecata.

„Exista si aceasta varianta, ca sa nu plateasca taxa. Doar fac o solicitare Administratiei Finantelor sa li se comunice ce taxa au de achitat si nu achita, ci dau în judecata”, a explicat Pavel. Anca Papan, cugetliber.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie