Sesizarea privind Legea descentralizarii va fi discutata de Curtea Constitutionala in 11 decembrie

 

Curtea Constitutionala a stabilit ca va dezbate în 11 decembrie sesizarea privind neconstitutionalitatea prevederilor din Legea descentralizarii.

curtea constitutionalaPDL a depus, sâmbata, sesizare la CCR privind neconstitutionalitatea unor prevederi din legea descentralizarii pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea, documentul fiind semnat de 70 de deputati, informa un comunicat al partidului, transmis în urma cu doua zile AGERPRES.
Sesizarea a fost depusa la Secretariatul General al Camerei Deputatilor, în document mentionându-se ca legea privind descentralizarea încalca dispozitiile constitutionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 si 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 si 136.

Sesizarea atrage atentia, printre altele, asupra procedurii de asumare a raspunderii de catre Guvern pe acest act legislativ, în conditiile în care CCR a reglementat în 2009 ca Guvernul îsi poate angaja raspunderea numai ca exceptie si daca structura majoritatii parlamentare s-a schimbat de la momentul alegerilor.
Potrivit comunicatului PDL, legea încalca principiile fundamentale ale descentralizarii si principiile constitutionale în ce priveste purtatorii autonomiei locale care sunt consiliile locale si primarii, în timp ce Consiliul Judetean este coordonator al activitatii acestora.

‘O descentralizare reala, autentica, eficienta si eficace ar fi însemnat ca multe dintre serviciile prevazute a fi transferate la consiliile judetene sa fie în responsabilitatea consiliilor locale, odata cu transferul resurselor aferente, dar numai dupa elaborarea si aprobarea unor standarde de cost specifice, precum si dupa modificarea prevederilor legale în materie’, se spune în sesizare.
PDL sustine si ca proiectul încalca articolul din Constitutie care consacra unitatea statului român.

„Procesul de descentralizare propus prin aceasta lege este de natura sa puna în cauza caracterul unitar al statului român, precum si asigurarea coerenta a conducerii generale a administratiei publice, în respectul Constitutiei si în limitele legii. (art. 1 alin. (1) si (3), precum si a art. 102 alin. (1) din Constitutia României)”, se mentioneaza în sesizarea democrat-liberalilor.

Totodata, acestia considera ca legea permite transfer de proprietate între unitatile administrativ-teritoriale fara hotarâre de Guvern, iar acest lucru reprezinta o încalcare a legii privind proprietatea publica si privata, care este materie de drept constitutional prin articolul 136 din legea fundamentala.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, ca proiectul privind descentralizarea este „o lege pentru baroni, nu pentru primari”, motiv pentru care democrat-liberalii vor depune o sesizare de neconstitutionalitate la CCR si vor initia si o motiune de cenzura împotriva Cabinetului Ponta.

Ulterior, vicepresedintele PDL Ioan Oltean a anuntat vineri, la Bistrita, ca partidul sau nu a reusit sa strânga semnaturile necesare pentru a depune motiune de cenzura la Legea descentralizarii asumata de Guvern, motiv pentru care vor recurge la o motiune simpla.

Guvernul si-a asumat marti raspunderea în fata Parlamentului pentru legea descentralizarii, premierul Victor Ponta afirmând ca prin acest act normativ serviciul public vine mai aproape de cetatean.
Premierul Victor Ponta a prezentat Parlamentului obiectivele descentralizarii, în absenta parlamentarilor PDL. Liderul deputatilor democrat-liberali, Mircea Toader, a motivat în debutul reuniunii Camerei Deputatilor si Senatului ca parlamentarii PDL nu participa la sedinta în care Guvernul îsi angajeaza raspunderea asupra legii descentralizarii deoarece doresc o dezbatere reala în Parlament. (AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie