Comisia Europeana va evalua masurile anuntate de Londra privind restrictiile pentru romani si bulgari la sistemul de beneficii sociale

 

Comisia Europeana va evalua masurile anuntate de Londra privind restrictiile pentru români si bulgari la sistemul de beneficii sociale, dupa ce acestea vor fi finalizate, a declarat, luni, Jonathan Todd, purtatorul de cuvânt al comisarului pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor.

comisia europeana„Comisia va evalua compatibilitatea cu legea europeana a oricarei masuri britanice privind accesul cetatenilor europeni la sistemul de beneficii sociale din Marea Britanie, daca si când detaliile unei astfel de masuri vor fi finalizate si nu înainte”, a spus Jonathan Todd, întrebat care este pozitia CE fata de restrictiile pe care Londra vrea sa le impuna românilor si bulgarilor.

Pe de alta parte, oficialul european a subliniat ca, în cazul cetatenilor europeni care nu sunt activi din punct de vedere economic, legea comunitara „cere statelor membre sa aplice masuri puternice de protectie împotriva asa-numitului turism pentru beneficii”.

„Cetatenii care nu sunt activi pot avea acces la beneficii într-o tara europeana doar daca sunt rezidenti acolo. În cazul muncitorilor din alte state membre, legea europeana cere sa le fie asigurat un tratament egal cu cel aplicat muncitorilor din tara-gazda în ceea ce priveste accesul pe piata muncii si conditiile de lucru”, a mai precizat Todd.

Premierul britanic David Cameron analizeaza o serie de masuri care sa împiedice imigrantii din cadrul UE sa „profite” de ajutoarele sociale din Marea Britanie înaintea ridicarii restrictiilor pe piata muncii pentru români si bulgari la 1 ianuarie 2014, relateaza Financial Times, în editia online.

Premierul a analizat o serie de masuri pentru reducerea factorilor care atrag imigranti în Marea Britanie, inclusiv cresterea perioadei de timp dintre sosirea în tara si momentul în care acestia pot cere ajutoare sociale.

Unele dintre reformele propuse ar putea fi incluse în proiectul de lege guvernamental privind imigratia, în timp ce altele ar putea sa fie integrate renegocierii legilor UE, propusa de Cameron înainte de referendumul planificat pentru 2017. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie