Toti inspectorii fiscali, pe teren

 

Speriat de ideea ca ar putea fi obligat de instanta sa plateasca penalizari pentru întârzierea rambursarii de TVA, Fiscul a scos gherila de inspectori în strada pentru a solutiona cât mai repede cererile de rambursare a TVA cu termenul depasit.

fisc inspectieFiscul a recunoscut într-un document oficial ca în perioada octombrie-decembrie se afla în plina campanie de control a firmelor din România.

Mai precis, într-o dare de seama oficiala privind situatia colectarii TVA, ministerul Finantelor Publice arata negru pe alb ca s-a apucat masiv de adunat banii de la firme. Pentru acest obiectiv, au fost scosi pe teren absolut toti inspectorii fiscali.

„Mentionam ca în perioada octombrie-decembrie 2013 se actioneaza cu întreaga capacitate de control disponibila pentru efectuarea inspectiilor fiscale anticipate în vederea solutionarii deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare la care se înregistreaza întârzieri în solutionare”, se arata în document.

In cazul deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare cu risc fiscal mare, rambursarea se face doar dupa o inspectie fiscala. Stabilirea riscului fiscal mare al unei persoane impozabile se realizeaza de catre compartimentul de specialitate si pe baza informatiilor primite de la organele de inspectie fiscala pentru persoana impozabila respectiva. Rambursarea se efectueaza numai în urma inspectiei fiscale, în urmatoarele cazuri:
a) pentru persoanele impozabile care au fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal;
b) pentru persoanele impozabile nou-înfiintate;
c) pentru persoanele impozabile pentru care nu exista toate datele necesare intocmirii Fisei de calcul al SIN (Standardului individual negativ);
d) pentru persoanele impozabile pentru care suma de TVA colectata este mai mare decat suma de TVA deductibila in perioada de referinta;
e) pentru persoanele impozabile care nu au bunuri imobile sau mobile in patrimoniu;
f) pentru persoanele impozabile despre care activitatea de inspectie fiscala detine informatii ca prezinta un risc fiscal mare.

Conform unui raport ANAF, la data de 31 octombrie erau peste 15.000 de deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare din care aproape 5.000 de deconturi erau cu termenul de solutionare depasit.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost obligata de instanta la plata unor dobânzi penalizatoare de aproape cinci milioane de lei, pentru întârzierea rambursarii Taxei pe Valoarea Adaugata catre o companie, care a dat institutia în judecata. Valentin Vioreanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie