Mos Nicolae – Obiceiuri si traditii
În fiecare an, în seara de 5 decembrie, copiii stiu ca trebuie sa-si lustruiasca ghetutele sau cizmulitele, pentru ca Mos Nicolae va trece pe la ei sa le aduca daruri. Celor cuminti. Celor neascultatori, Mos Nicolae le aduce o nuielusa, pentru a-i atentiona sa îsi asculte parintii si bunicii. Si este suficient sa se uite prin ferestre ca sa-si dea seama daca un copil a fost cuminte sau nu…
Traditia îsi are originea în povestea personajului legendar si mitic, care a existat cu adevarat în persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi), persoana cu credinta netarmurita în Dumnezeu, care a trait în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune fata de cei saraci si napastuiti, dar si miracole, numele sau traducându-se prin „biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit întreaga avutie celor nevoiasi.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae este povestea celor trei fete sarace, care neavând zestre nu puteau sa se casatoreasca si urmau sa fie vândute de tatal lor unor barbati înstariti. Se spune ca Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecareia pe geam, într-o noapte, câte un saculet de bani. Saculetii au cazut fie în ciorapii pusi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse în ghetute.
Cele mai iubite daruri pentru copii sunt dulciurile. Iar când si cizmulita e din ciocolata, bucuria e dubla
Desi este grabit sa alerge la copiii din lumea întreaga, Mos Nicolae are timp sa plece urechea la dorintele fiecarui copil în parte…
În traditiile românesti Mos Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zapada care cade la începutul iernii, pazeste Soarele care încearca sa se strecoare pe lânga el spre tarâmurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapânul apelor si salveaza de la înec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.
De asemenea, exista obiceiul sa se puna în apa crengute de pomi fructiferi în casa, lânga icoane, care sa înfloreasca de Anul Nou. În functie de crenguta care a înflorit, se asteapta recolta de fructe în noul an.
În noptile sfinte de sarbatori, când, pret de o secunda, se deschid cerurile si pentru noi, muritorii, se spune ca Mos Nicolae poate fi vazut stând de-a dreapta lui Dumnezeu.
Exista obiceiul la sate ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii sa se organizeze în cete si sa-si aleaga gazda unde vor merge pentru repetitiile colindelor de Craciun si de Anul Nou.
Legenda lui Mos Nicolae s-a raspândit în toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile.
În Germania, traditia sarbatoririi Mosului Nicolae a aparut prin îmbinarea unei figuri pagâne cu imaginea crestina a Sfântului Nicolae, care este vazut de germani ca un batrân care poarta un sac în spate si o nuielusa în mâna. Pe lânga ghetute, copiii pregatesc în ajun o scrisoare în care îsi astern toate dorintele si câtiva morcovi pentru caii mosului. Se mai spune ca Mos Nicolae are cu el o carte în care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Daca n-au fost cuminti, copiii primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza în Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.
Copiii din Franta, în ajun, lasa pentru Mos Nicolae un pahar de vin iar pentru magarusul lui, morcovi si putin zahar. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce, fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite. Îndeosebi în regiunile din estul Frantei, cei mici stiu ca Mos Nicolae vine calare pe un magarus, alaturi de Pere Fouettard (Mos Nuielusa), învesmântat în negru. Daca Mos Nicolae lasa daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i mustra pe copiii care n-au fost cuminti, altoindu-i cu o nuielusa.
Citeste mai departe pe agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!