Zeno Sustac: Consiliul de Mediere trebuie sa fie ancorat la ce se intampla in comunitatea mediatorilor

 

Cu ocazia Galei Profesiilor Liberale Juridice si Economice, Zeno Sustac, vicepresedintele Consiliului de Mediere, a acordat revistei MediereNet un interviu cu privire la reactiile dupa Conferinta Nationala a Mediatorilor.

Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere

Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere

MediereNet: Care este parerea d-voastra despre Conferinta Nationala a Mediatorilor?

Zeno Sustac: Conferinta Nationala a Mediatorilor este un eveniment necesar, care trebuie sa devina de traditie, un eveniment care trebuie sa se constituie intr-o agora a mediatorilor, un loc in care Consiliul de Mediere ia pulsul profesiei de mediator. Am citit reactile participantilor la Conferinta Nationala a Mediatorilor din 2013. Sigur, pot fi lucruri care pot fi imbunatatite, chiar este necesar ca de la an la an sa venim cat mai aproape de mediatori. Este vital ca in niciun caz Consiliul de Mediere sa nu devina o voce singulara si sa fie ancorat la ce se intampla in comunitatea mediatorilor. M-a bucurat foarte mult participarea masiva la acest eveniment. De apreciat mesajul de sustinere al institutiilor importante din Romania, atat la acest eveniment cat si la cele anterioare.

Am perceput corpul preofesional al mediatorilor, ca fiind un corp extrem de determinat, extrem de dornic sa contribuie la cresterea acestei profesii. Sunt foarte multe lucruri care cu siguranta se vor schimba in viitor, profesia de mediator este o profesie dinamica.

MediereNet: Ce parere aveti despre unitatea de monolit al membrilor Consiliului de Mediere?

Zeno Sustac: Este intrebarea mea preferata as putea spune. Orice Consiliu de Mediere, indiferent de componenta, in beneficiul profesiei va trebui sa se comporte ca un corp colegial in care exista un punct de vedere unitar, exista o strategie, exista o abordare. Referitor la intrebarea d-voastra asa il vad ca trebuie sa se prezinte public de fiecare data. Sigur ca membrii pot avea opinii singulare, este un drept al nostru, al tuturor, de altfel si eu si alti colegi de-ai mei, vad altfel lucrurile. Dar aceste altfel de abordari, aceste altfel de viziuni cu siguranta vor duce la cresterea profesiei. Nu vorbim pe o singura voce, vorbim pe cateva mii de voci, sau cel putin pe noua voci.

MediereNet: Care este strategia Consiliului de Mediere?

Zeno Sustac: Referitor la planul de activitate pe termen mediu si scurt, exista cateva prioritati fundamentale. Desigur, cadrul legislativ este cea mai importanta chestiune, care trebuie tratata cu foarte multa responsabilitate pentru ca doar avand un cadru legislativ care favorizeaza medierea putem merge mai departe. Altfel riscam sa stagnam sau din contra.

Cu privire la strategia pe termen scurt este necesar sa institam pe partea de promovare, pe partea de vizibilitate a profesiei. Este cel mai important mod prin care putem creste aceasta profesie, Si cand ma refer la promovare, am in cap o campanie media de avengura, ceva de amploare, ceva ce nu s-a mai realizat in Romania. Desigur aceste lucruri necesita investitii importante din partea Consiliului de Mediere. Personal consider ca promovarea profesiei de mediator este cel mai important lucru pe care il poate face un Consiliu de Mediere alaturi de reglajele pe partea legislativa.

Cand ma refer la promovare si la aceasta campanie media, e important ca aceasta sa fie realizata nu doar la nivel national ci sa se insiste si pe o promovare la nivel regional. Mesajul, desigur ar trebui sa fie unul unitar, insa orice campanie trebuie facuta in mijlocul oamenilor, nu doar de la centru, ci si in fiecare zona importanta a tarii. Este important ca tot prin intermediuul Consiliului de Mediere, sigur cu sprijinul mediatorilor, care de fiecare data vin, participa, sustin profesia, se implica, dar este necesar sa se abordeze si o targetare regionala, nu strict o targetare nationala. Daca luam ca exemplu Timisoara, unul este mesajul national transmis pe posturile publice, mesajul transmis catre institutiile nationale, dar trebuie sa venim si alaturi de comunitatile locale, iar acest lucru trebuie sa vina in primul rand din partea Consiliului de Mediere. Nu este suficienta o campanie strict realizata pompos la nivel national, pe canale nationale, chiar daca acestea sunt de impact. Exista foarte multe raspunsuri care sunt necesar a fi acordate de catre oamenii locului, iar cand ma refer la oamenii locului ma refer la comunitatile de mediatori din fiecare zona importanta a tarii. Degeaba intr-o anumita zona lucrurile functioneaza, iar in alte zone lucrurile nu merg. Sigur ca e importanta si calitatea celui care se implica, dar mult mai important este sprijinul comunitatii locale.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

3 comentarii

 1. Paul Aghinita spune:

  „Am citit reactile participantilor la Conferinta Nationala a Mediatorilor din 2013. Sigur, pot fi lucruri care pot fi imbunatatite, chiar este necesar ca de la an la an sa venim cat mai aproape de mediatori.”
  Lucrurile trebuie schimbate, domnule Sustac. De imbunatatit, eventual, este discursul dvs, care este altul fata de al nostru. Cand o sa intelegeti ca sunt doua discursuri pararele?

 2. Tatiana Calaras spune:

  nu va intelege niciodata, domnul Sustac, ii merge bine, noua nu ne merge deloc, avem nevoie de o lege stricta pt noi!, nu pentru avocati care detin si acum monopol.promovare….vorbe goale, oricum nu se tine cont de ce vrem noi, ce vor ei, asta e Romania

 3. Se pot explica ca fiind cuvinte din aceeasi clasa dar cu sensuri opuse. Va rog sa le analizati pe rand si sa agreeati ca domnului Zeno SUSTAC i se potrivesc perfect. Si acum atributele: insipid, incolor, inodor, incoerent, alunecos…
  Putem continua, poate intr-un alt mandat. Poate un alt imn, alt consens, alta viata, dimineata…

Adaugă părerea ta


 

Distribuie