Judecatorii ICCJ vor da sentinta definitiva joi in dosarul de santaj al fostului deputat Dan Pasat

 

Judecatorii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) vor da sentinta definitiva joi în dosarul în care fostul deputat PDL Dan Pasat este acuzat de santaj si operatiuni financiare incompatibile cu functia de deputat.

dan pasatUltimul termen al procesului a avut loc luni, iar judecatorii au amânat sentinta cu trei zile.

În sala de judecata, procurorul de sedinta a cerut mentinerea pedepsei de trei de închisoare cu executare primita de Dan Pasat în aprilie 2013 si aplicarea unor pedepse cu executare pentru ceilalti doi inculpati din dosar, respectiv Constantin Marin si Vasile Preda, ultimul fiind primar al comunei Varasti, judetul Giurgiu.

„Nu am santajat pe nimeni. Daca ma gasiti vinovat, va rog sa nu îmi dati o pedeapsa privativa de libertate, pentru ca am o sotie si doi copii”, le-a cerut Dan Pasat judecatorilor cu voce tremurânda.

Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost condamnat pe 10 aprilie de Înalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de închisoare, acestuia fiindu-i confiscata si suma de 1,8 milioane lei.

În acelasi dosar, primarul comunei Varasti, judetul Giurgiu, Vasile Preda, a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de doi ani si opt luni, iar Marin Constantin a primit cinci luni de închisoare cu suspendare, cu patru ani sub supraveghere.

Instanta i-a obligat pe Dan Pasat, Vasile Preda si Marin Constantin sa plateasca în solidar câte 5.000 euro daune catre cele doua parti civile din dosar, Ionel Adrian Maria si Ionel Costin Ionut.

Cei trei inculpati au declarat recurs.

În aprilie 2011, Dan Pasat, la acea vreme deputat PDL, a fost trimis în judecata de procurorii DNA pentru trei infractiuni de santaj si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o persoana o îndeplineste în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În acelasi dosar au mai fost trimisi în judecata primarul comunei Varasti, judetul Giurgiu, Vasile Preda, pentru marturie mincinoasa, si Marin Constantin – pentru doua infractiuni de santaj.

Potrivit DNA, în perioada octombrie – noiembrie 2009, Dan Pasat, sprijinit de Marin Constantin, i-a amenintat verbal si fizic, în mai multe rânduri, iar la data de 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenta asupra a doi reprezentanti ai firmei SC Agro Clas SRL Teleorman.

DNA preciza ca amenintarile vizau integritatea fizica a celor doi reprezentati sau a membrilor familiilor acestora – pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti, judetul Giurgiu.

„Totodata, prin amenintari si sprijinit de Marin Constantin, inculpatul Pasat a încercat sa îl convinga pe unul dintre cei doi reprezentanti ai firmei mentionate sa mearga la sediul primariei din comuna Toporu si sa faca demersurile necesare pe lânga primar în vederea încasarii unor sume de bani, 290.000 lei, care s-ar fi cuvenit firmei Agro Clas SRL din executarea unui contract de aductiune apa potabila. Ulterior, acesti bani ar fi urmat sa fie remisi lui Dan Pasat”, sustin procurorii.

Anterior, în cursul lunii noiembrie 2009, Dan Pasat exercitase presiuni psihice, amenintându-l pe primarul comunei Toporu, pentru ca acesta sa rezilieze un contract cu Agro Clas SRL si implicit sa efectueze platile aferente derularii contractului catre firma deputatului – SC Prod Invest SRL -, în conditiile în care aceasta din urma efectuase numai anumite lucrari subcontractate.

„Era vorba despre derularea unui contract în valoare totala de peste 3,8 milioane lei având ca obiect ‘alimentarea cu apa potabila a comunei Toporu’. Pe de alta parte, inculpatul Dan Pasat a încercat sa îl constrânga pe primarul comunei Toporu sa faca demersuri ilicite prin care sa favorizeze firma lui la câstigarea licitatiei publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive în aceea comuna. Procedura de achizitie publica urma a fi desfasurata în decembrie 2009 – martie 2010”, au mai constatat anchetatorii.

De asemenea, în perioada noiembrie 2009 – februarie 2010, Dan Pasat a efectuat demersuri, în calitate de administrator de facto în reprezentarea intereselor societatii sale, pe lânga primarii mai multor localitati din judetul Giurgiu (Toporu, Bulbucata, Bucsani, Varasti, Letca Noua, Valea Dragului) pentru a-i determina sa efectueze plati, cu prioritate, catre firma sa ori sa o favorizeze în obtinerea unor contracte privind lucrari de interes public (baze sportive, extindere sediu primarie).

Procurorii sustin ca, în acest fel, Pasat a desfasurat operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu calitatea de deputat, obtinând foloase necuvenite în suma de peste 1,8 milioane lei. Fiind audiat pe parcursul urmaririi penale în calitate de martor, la data de 17 martie 2010, Vasile Preda, primar al comunei Varasti, a facut afirmatii mincinoase sau nu a spus tot ce stie cu privire la împrejurarile esentiale asupra carora a fost întrebat.

„În concret, este vorba despre lamurirea circumstantelor în care Dan Pasat a facut demersuri pentru a obtine foloase necuvenite pentru firma în care figura ca asociat. Demersurile vizau pe de o parte obtinerea unor plati efectuate de Primaria Varasti si cele în vederea câstigarii, de catre firma sa, a contractului având ca obiect ‘construirea bazei sportive în Varasti’. Respectivul contract, în valoare de peste 1,5 milioane lei, a fost încheiat între primaria Varasti si SC Prod Invest SRL, la data de 21 decembrie 2009”, preciza DNA.

DNA a solicitat Camerei Deputatilor, pe 7 octombrie 2010, încuviintarea retinerii si arestarii lui Dan Pasat, însa pe 8 februarie 2011 plenul Camerei inferioare a Parlamentului a respins prin vot solicitarea. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie