Pierderile transportatorilor se ridica la aproximativ 1 milion de euro, in trei zile de greva

 

Circa un milion de euro au pierdut transportatorii rutieri de marfa în cele trei zile de când au început greva, dupa cum ne-a spus Constantin Isac, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), precizând: „Fiecare din cele 3.000 de camioane care au ramas în garaj înregistreaza pierderi de 100.000 de euro pe zi. În total, s-a ajuns la circa 1 milion de euro, pierderi”.

transportatoriTransportatorii rutieri de marfa au blocat, luni, activitatea, în semn de protest fata de nerespectarea promisiunilor de catre autoritati si fata de iminenta crestere a pretului carburantilor, ca urmare a aplicarii noii accize anuntate de Guvern.

Reprezentantii mediului de afaceri ne-au spus, la unison, ca toate domeniile economice vor fi afectate, transportul de marfa fiind una dintre componentele principale atât în industrie, cât si în comert.

Efectele acestei greve vor fi negative si se vor regasi atât în productie, cât si în expeditie, urmând sa influenteze importurile si exporturile de marfuri, ne-au declarat oamenii de afaceri.

Constantin Isac ne-a spus ca, pe parcursul acestor zile, au avut loc discutii între reprezentantii tuturor patronatelor din domeniu si oficialii Ministerului Transporturilor.

„Conducerea ministerului ne-a facut promisiuni frumoase, propuneri concrete, dar nicio solutie. Asteptam sa ne vedem si mâine (n.r. astazi) cu reprezentantii MT”, ne-a declarat vicepresedintele UNTRR.

Domnia sa ne-a spus ca printre promisiunile facute de ministerul de resort se numara promulgarea HG 69 privind diminuarea cuantumului amenzilor acordate pentru abateri în transportul rutier si amânarea cu trei luni a aplicarii unei accize suplimentare la motorina.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni dupa amiaza, ca intentioneaza sa aplice acciza de 7 eurocenti pe litru doar la benzina si sa amâne introducerea acestei taxe la motorina pentru o perioada de trei luni, interval în care sa fie cautate solutii alternative. Premierul a explicat ca, astfel, operatorii de transport marfa, care folosesc motorina drept carburant, nu vor mai suporta aceasta acciza, pe care sa o introduca în pretul bunurilor de consum.

Oficialii Comisiei Europene si-au exprimat speranta ca vor putea ajunge la un acord cu reprezentantii guvernului nostru cât mai curând posibil, subliniind ca sunt pregatiti sa analizeze orice propuneri alternative favorabile cresterii economice, „cu un impact bugetar echivalent si de o calitate echivalenta cu cele stabilite initial”.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor ne-au spus ca au trimis spre avizare proiectul de hotarâre nr. 69 privind cuantumul amenzilor, urmând ca si actul legislativ care prevede combaterea pirateriei sa fie aprobat.

„Proiectele de lege despre care am vorbit cu transportatorii sunt pe circuit spre avizare. Astazi (n.r. ieri) ar fi trebuit aprobat cel care priveste combaterea pirateriei, dar a fost amânat pentru saptamâna viitoare”, ne-au explicat sursele citate.

Siegfried Maier, secretarul general al Confederatiei Nationale Rutiere (CNR), ne-a spus ca înca nu stie perioada pe care se vor întinde protestele, subliniind ca transportatorii au solicitat sa aiba întâlniri si cu Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice si Compania Nationala pentru Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR).

„Lista noastra de revendicari are în componenta solicitari care au legatura cu aceste institutii si de aceea am cerut sa ne întâlnim cu reprezentantii lor. Vor veni la Bucuresti delegatii din judetele tarii, iar Guvernul va trebui sa-si asume responsabilitatea clar si fara echivoc”, ne-a mai spus domnul Maier.

Domnia sa a precizat ca transportatorilor rutieri de marfa li s-au alaturat, la proteste, si unii transportatori de persoane. Emilia Olescu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie