Medierea – Alternativa la termenele aberante ale instantelor din Romania

 

In loc sa le aseze noul cod de procedura civila, mai rau incurca lucrurile in sistemul juridic.

mediere-muncaDin pacate, potrivit specialistilor, instantele si asa sufocate de procese, au ajuns sa dea termene aberante.

Un barbat din Bucuresti are de asteptat cel putin 1 an si jumatate pana cand va putea sa divorteze. Instanta i-a stabilit prima infatisare abia in 2015. Avocatii spun ca nu este un caz izolat, ci dimpotriva, o problema la nivel national.

In momentul in care a depus cererea de divort in instanta, Alexandru Stanoiu a aflat ca are termen peste un an si 4 luni. Noua iubita, a fost foarte suparata.

– A fost un pic socata, pai cum dupa 2 ani de zile nu putem sa ne casatorim?!
– De ce ati ales instanta?
– Pentru ca sotia nu este in Romania, este plecata in afara si nu pot colabora cu ea.

Cu alte cuvinte, daca nu-si convinge sotia sa vina acasa si sa se desparta la notar, barbatul nu are prea multe sanse sa isi refaca viata curand.

Daca pentru oricare dintre noi, aceste termene par absolut astronomice, pentru cei care lucreaza aici, la judecatoria Buftea ele sunt absolut normale si asta pentru ca vorbim despre cea mai aglomerata instanta din tara, cu 24 de dosare in medie pentru fiecare judecator, zilnic

Probleme asemanatoare sunt in toata tara. Cel mai mult au de asteptat dosarele civile.

„Numarul mare de cauze inregistrate in cursul acestui an la Tribunalul Bihor, precum si in anii precedenti, coroborat cu faptul ca in prezent exista 5 posturi de judecatori libere a dus la fixarea unor termene de judecata in cauzele fixate cu recurs de minim un an.”, spune Cristian Monenci, purtator de cuvant al Tribunalului Bihor.

Si la Iasi oameni care s-au adresat instantei inca din primavara nu au aflat nici pana astazi macar cand ar trebui sa se prezinte la proces.

„Datorita noului cod de procedura civila din punctul nostru de vedere s-a instituit un blocaj in acordarea termenelor de judecata, iar oamenii asteapta pt a-si solutiona o problema de familie, de partaj, de mostenire.”, spune Liviu Bran, avocat.

Cu alte cuvinte, procedura nou introdusa prin care instanta trebuie sa verifice mai intai daca toate documentele de la dosar sunt in regula si abia apoi sa dispuna termen nu usureaza cu nimic munca magistratilor, din contra.

Magistratii reamintesc ca un divort in cazul unui cuplu fara copii se poate solutiona si la notar, iar multe dintre celelalte cauze civile isi pot gasi rezolvarea la mediator. stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. maria spune:

    Unde este implicarea Consilioului de mediere? Majoritatea mediatorilor de buna-credinta au sucombat, au renuntat la lupta.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie