Sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila, redus de Guvern din 1 ianuarie

 

Guvernul a decis ca producatorii de energie eoliana vor primi, din 1 ianuarie 2014, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, în timp unitatile fotovoltaice vor fi recompensate cu trei certificate verzi, jumatate din nivelul actual.

parc eolianUnitatile eoliene vor primi, pâna în 2017, un numar de 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în retea, iar dupa 2018 vor încasa 1,25 de certificate verzi, potrivit unei hotarâri aprobate de Guvern.

În prezent, centralele eoliene primesc doua certificate verzi pâna în 2017, respectiv un certificat verde dupa 2018.

Pentru centralele fotovoltaice, numarul de certificate verzi va fi redus, din 1 ianuarie, de la sase la trei pe MWh de energie electrica.

În cazul microhidrocentraleolor noi cu putere instalata de el mult 10 MW, numarul certificatelor verzi va scadea de la trei la 2,3 certificate verzi pe MWh de electricitate.

Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei a constatat, în prima parte a anului, în urma unui studiu, ca producatorii de energie din surse regenerabile primesc prea multe certificate verzi pentru energie produsa, prin raportare la costul investitiilor în centrale de productie, si a recomandat Guvernului reducerea numarului certificatelor verzi acordate acestora.

Sistemul certificatelor verzi este modul în care Guvernul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza în retea.

Mai departe, producatorii vând aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii îsi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Pe lânga reducerea numarului de certificate verzi, Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amânata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmând sa fie valabila pâna în martie 2017 pentru centralele hidro si solare, si pâna în 2018 pentru centralele eoliene. Carol Dan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie