ANAF obligata de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa plateasca dobanzi catre Rafinaria Steaua Romana, pentru nerambursarea la timp a TVA

 

Avocatii D&B David si Baias au obtinut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) o sentinta care obliga ANAF la plata de dobanzi catre Rafinaria Steaua Romana, dupa ce, in luna octombrie, compania castigase in fata Curtii Europene de Justitie dreptul de a primi dobanzi de la Fisc pentru ca rambursarea TVA nu s-a facut la timp, conform unui comunicat de presa remis redactiei noastre de casa de avocatura.

ciocanICCJ a consfintit dreptul societatii Rafinaria Steaua Romana S.A. la dobanzile solicitate si a dispus obligarea ANAF la plata de dobanzi, dupa cum s-a mentionat si in hotararea instantei europene, conform unui comunicat al casei de avocatura D&B David si Baias.

Astfel, prin Hotararea pronuntata in data de 24 octombrie 2013, in cauza C-431/12, Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a raspuns intrebarii preliminare transmise de Inalta Curte de Casatie si Justitie la solicitarea Rafinariei Steaua Romana SA, reprezentata de firma de avocatura D&B David si Baias, validand argumentele aduse de catre avocatii D&B David si Baias.

CEJ a aratat ca, in lumina dreptului european, contribuabilii trebuie sa beneficieze de dobanzi pentru nerambursarea de catre organul fiscal in termenul legal a sumelor datorate cu titlu de TVA, chiar daca sumele datorate la rambursare au fost compensate prin decizii de compensare, anulate ulterior de instantele de judecata.

„Aceasta sentinta definitiva a Inaltei Curtii este consecinta fireasca a hotararii pronuntate de Curtea Europeana de Justitie in speta Rafinaria Steaua Romana vs. ANAF. Decizia istorica din acest dosar a creat jurisprudenta europeana care sa indreptateasca orice contribuabil care a inregistrat intarzieri in rambursarea de TVA de la stat sa solicite plata de dobanzi pentru acele sume. In acest moment, avem mai multe dosare in instante cu spete asemanatoare si suntem increzatori ca vom obtine rezultate similare. Pe termen lung insa, speram ca eforturile noastre vor duce la imbunatatirea sistemului de rambursare de TVA in Romania, astfel ca societatile comerciale sa nu mai sufere amanari nejustificate in rambursarea de TVA, iar statul sa nu mai fie pus in situatia de a plati dobanzi de intarziere si sa evitam si infringementul legislatiei europene in domeniu”, a declarat Dan Dascalu (foto), Partener la D&B David si Baias, cel care a condus echipa D&B din acest caz.

Echipa de avocati care a reprezentat societatea in acest caz este formata din Dan Dascalu, Partener D&B David si Baias, coordonatorul departamentului de litigii fiscale, Andreea Cojocaru, Avocat Senior Coordonator, Ana Maria Iordache, Avocat Senior si Mihail Boian, Avocat Asociat D&B David si Baias. avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie