Premierul britanic David Cameron afirma ca restrictiile la ajutoare sociale acordate cetatenilor UE intra in vigoare la 1 ianuarie

 

Solicitantii de locuri de munca din Uniunea Europeana nu vor mai putea pretinde, începând de la 1 ianuarie, ajutoare de somaj în primele trei luni de sejur în în Marea Britanie, a anuntat miercuri premierul britanic David Cameron.

david cameronMasura a fost anuntata initial la sfârsitul lui noiembrie, fara sa fie precizata data la care va intra în vigoare.

„Noua restrictie intra în vigoare începând cu 1 ianuarie”, anunta Downing Street într-un comunicat, precizând ca scopul aceastei masuri este de a „împiedica persoanele sa abuzeze de sistemul de protectie sociala din Marea Britanie”.

Data intrarii în vigoare coincide cu anularea restrictiilor pentru români si bulgari pe piata muncii în noua tari europene, inclusiv în Marea Britanie.

Cetatenii români si bulgari au în prezent dreptul de a exercita un numar limitat de meserii, însa de la 1 ianuarie 2014 vor avea acces liber pe piata muncii din Marea Britanie. Aceasta masura alimenteaza îngrijorarile populatiei din Marea Britanie.

„Britanicii care muncesc din greu se tem pe buna dreptate ca imigrantii vin aici pentru a profita de serviciile noastre publice si de sistemul nostru de protectie sociala”, a declarat Cameron.

„Accelerând punerea în aplicare a acestor noi restrictii, vom face Marea Britanie mai putin atractiva pentru imigrantii europeni care doresc sa vina aici si sa încerce sa traiasca din cheltuielile statului. Mesajul meu este clar: daca Marea Britanie este foarte deschisa pentru afaceri, nu vom primi persoane care nu vor sa contribuie” la sistem, a adaugat premierul britanic.

Eliminarea acestei alocatii de somaj – în valoare de minim 56,80 de lire (67 de euro sau 90 de dolari) pe saptamâna – intra în cadrul, mai larg, al înaspririi accesului la ajutoarele sociale pentru imigranti, anuntat de Guvernul britanic în ultimele saptamâni.

Printre aceste masuri luate pe fondul cresterii popularitatii partidului care se declara împotriva imigratiei si eurosceptic UKIP, alocatia de somaj este limitata, începând de vineri, la o durata de sase luni pentru solicitantii europeni de locuri de munca fara perspectiva de angajare.

O alta decizie prevede ca somerii europeni nu vor mai primi alocatii pentru locuinta, indiferent de data la care au venit în Marea Britanie. Însa pâna în prezent nu a fost stabilit când aceasta masura urmeaza sa intre în vigoare. Anna Primac, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie