Decizia Curtii Constitutionale de recalculare a peste 200.000 pensii, a fost avizata de Guvern

 

Guvernul a avizat, miercuri, prin ordonanta de urgenta, recalcularea a peste 200.000 de pensii, în conformitate cu o decizie a Curtii Constitutionale, informeaza Mediafax. Sumele calculate în plus vor fi achitate începând cu anul viitor.

sedinta de guvernCurtea Constitutionala a decis, în 29 octombrie, ca dispozitiile art. III alin.(2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstitutionale.

Curtea arata ca art. 170 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice trebuia sa intre în vigoare mai târziu decât restul prevederilor din lege, respectiv la 1 ianuarie 2012. Termenul a fost prorogat pentru 1 ianuarie 2013, motiv pentru care, pâna la acea data, indicele de corectie reglementat de textul de lege nu a putut fi aplicat pensiilor obtinute la 1 ianuarie 2011, când restul legii a intrat în vigoare.

Potrivit articolului 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, „pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrarii în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual (…) se aplica un indice de corectie calculat ca raport între 43,3% din câstigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea data”.

Curtea aminteste ca Legea pensiilor prevede posibilitatea caselor de pensii ca, „din oficiu, prin decizie de revizuire, sa procedeze la modificarea pensiilor stabilite în situatia în care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente între sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite”.

„Prin urmare, tot ca efect al legii, casele de pensii ar fi trebuit ca, începând cu data de 1 ianuarie 2013 sa procedeze la aplicarea indicelui de corectie pensiilor obtinute dupa intrarea în vigoare a legii 263/2010, cu aplicarea indicelui de corectie reglementat de articolul 170”.

Ordonanta de urgenta nr 1 din 23 ianuarie 2013 pentru modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice prevede stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei, fata de 732,8 lei pâna atunci.

Totodata, cei care luau pensie începând din ianuarie 2011 urmau sa beneficieze de o majorare prin aplicarea unui indice de corectie la punctajul mediu anual.

Potrivit articolului III, alineatul 1, „în anul 2013, indicele de corectie care se aplica punctajului mediu anual (…) este 1,06”.

„Indicele de corectie prevazut la alin. (1) se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011. În situatia persoanelor prevazute la alin. (2), indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plata în luna intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta”, se arata în alineatele 2 si 3 din acelasi articol.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, ca peste 200.000 de pensii vor fi recalculate în urma deciziei Curtii Constitutionale, precizând ca pensiile recalculate vor fi acordate din 2014.

Întrebata în legatura cu fondurile necesare recalcularii, Câmpeanu a raspuns: „Daca nu exista bani, o sa-i avem. O sa analizam previziunile pentru bugetul de stat si vom face modificari daca vom constatat ca nu exista fondurile necesare. Este o decizie a Curtii Constitutionale si ea va fi pusa în aplicare.”

Ministrul a avertizat ca aceasta masura ar putea produce inechitati întrucât ar rezulta coeficienti mai mari în anii 2011 si 2012, pentru care se face recalcularea. romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie