18 companii concureaza pe piata celulelor stem din Romania

 

În România, 18 companii concureaza pe piata celulelor stem, un numar mult prea mare pentru sectorul din tara noastra. Situatia din aceasta piata a carei valoare este estimata la 10-15 milioane euro pare nefezabila, în conditiile în care în Germania, spre comparatie, exista doar 3-4 banci de celule stem.

banca celule stemAnul acesta deja s-a consemnat prima fuziune între doi jucatori companii de pe piata, trend care va continua si în urmatorii ani, când vom asista la o reducere treptata a numarului de banci de celule stem.

„În România, functioneaza, în acest moment, 18 companii, autorizate de Agentia Nationala a Transplantului, sa recolteze celule stem la nastere. Ultimele doua companii si-au început activitatea la sfârsitul acestui an. Este un numar care depaseste nevoile reale ale pietei din tara noastra”, a declarat, pentru Curierul National, Bogdan Ivanescu, presedintele Asociatiei Române a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

El ne-a explicat ca în Germania, comparativ cu tara noastra, exista doar trei-patru jucatori.
„Situatia din România pare nefezabila din punct de vedere economic”, a completat Bogdan Ivanescu.
O premiera înregistrata în cursul anului acesta a reprezentat-o prima achizitie a unei banci de celule stem, de catre un alt jucator din piata. „Probabil, în urmatorii ani, vom asista la reducerea treptata a numarului de banci si la o stabilizare a pietei undeva spre cinci-sase banci”, ne-a mai spus presedintele Asociatiei Române a Bancilor Acreditate de Celule Stem.
Pentru piata celulelor stem, anul curent a adus o stabilizare, procentul recoltarilor la numarul de nasteri fiind de aproximativ 5-6%.

„Anul 2013 a aratat o stabilizare a pietei celulelor stem. Si în cursul acestui an, ca si în cursul anului trecut, numarul recoltarilor de celule stem la nastere a fost de aproximativ 5-6% din numarul de nasteri înregistrate la nivel national”, a mai declarat Bogdan Ivanescu, adaugând ca repartitia între rural – urban este net în favoarea zonelor urbane.
Stabilizarea a venit în contextul în care, în perioada 2010 – 2012, numarul recoltarilor a scazut în mod constant, de la circa 10%, în anul 2010, pâna la circa 5% recoltari celule stem din numarul de nasteri în 2012.
„Piata din România a înregistrat un maxim între anii 2008 – 2010, când 10 – 15% din nasteri erau însotite si de recoltare de celule stem”, a afirmat presedintele ARBACS.
Legat de estimarile pentru 2014, reprezentantul Asociatiei ne-a declarat ca procentul se va mentine la nivelul de 5% din numarul total al nasterilor.

„Aceasta cifra se apropie de media europeana comunicata de tarile membre: 2 – 4% recoltari din numarul de nasteri. Prin urmare, este destul de probabil ca si România sa se stabilizeze în jurul acestor valori”, a explicat el.
În acest moment, piata din România este estimata la aproximativ 10-15 milioane euro, nivel similar valorii din anul  2012.

12.000 de recoltari de celule stem

În cursul acestui an, au fost înregistrate aproximativ 12.000 de recoltari de celule stem. „Pentru 2014, estimam ca va exista o usoara crestere a acestui numar si ca vor fi realizate 12.000 – 15.000 recoltari la nivel national”, a mai afirmat reprezentantul ARBACS.
Bogdan Ivanescu ne-a mai explicat ca cele mai mari dificultati cu care membrii Asociatiei s-au confruntat în cursul acestui an au venit din sfera puterii de cumparare a oamenilor.
„Ca urmare a campaniilor de informare desfasurate de bancile de celule stem, s-a întâmplat un lucru extraordinar: parintii au devenit mai informati – stiu sa aleaga obiectiv dintre ofertele existente în piata, stiu care sunt criteriile de calitate pe care sa le urmareasca, cunosc detalii legate de încheierea contractului etc”, a completat acesta.
Însa, potrivit lui, în mod paradoxal, odata cu scaderea puterii de cumparare, parintii au devenit mai exigenti în ceea ce priveste alegerea unui produs de calitate.

Un pachet complet de recoltare – 1.000 de euro

Preturile, în 2013, s-au încadrat în general între limitele anului 2012. „Bineînteles, au fost si campanii promotionale, perioade cu reduceri de pret, oferte speciale, diferite discount-uri oferite în cadrul târgurilor de profil (dedicate gravidelor), însa preturile nu au fluctuat foarte mult”, a continuat Bogdan Ivanescu.
Acesta considera ca probabil nici anul 2014 nu va aduce mari modificari de pret, cu atât mai mult cu cât pretul unui pachet complet de recoltare celule stem la nastere în România se ridica la circa 1.000 euro, în timp ce pretul mediu înregistrat în statele vestice ale UE este de 2.500 – 3.000 euro.

Numarul de nasteri, în scadere

Numarul de nasteri din România a scazut în medie cu 10% pe an din 2009 pâna în prezent, potrivit datelor Cord Blood Center Medical.
În 2013, numarul de nasteri, la nivel national, a înregistrat o usoara scadere. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie, în România s-au nascut 145.379 copii, cu 4% mai putini decât anul trecut.

Primul transplant cu celule stem proprii din România

Tot în 2013, a avut loc si primul transplant cu celule stem proprii, recoltate de nastere, pentru un copil din România Acesta a beneficiat de transplant cu propriile celule stem, într-un caz de paralizie cerebrala. Operatia a fost efectuata în cadrul Duke University Hospital din Statele Unite.

Dupa ce în 2012 Premiul Nobel pentru medicina a mers catre domeniul celulelor stem, si în acest an Medicina Regenerativa a continuat sa fie în atentia cercetatorilor din întreaga lume. Astfel, în cursul ultimelor 12 luni, s-a reusit crearea în laborator a unor structuri miniaturale de ficat, a unor precursori ai creierului, a unor glande lacrimale si salivare, dar si a unor structuri de rinichi tridimensionale. Totodata, au avansat cercetarile privind dezvoltarea unor terapii si tratamente pentru boli cerebrale, pancreatice, cardiace sau diabet.
Terapia cu celule stem s-a dovedit a avansa în cazul tratarii bolii Parkinson, potrivit unor cercetatori japonezi, iar celulele stem din tesutul adipos i-au determinat pe oamenii de stiinta sa creada ca aceste celule ar putea avea un viitor inclusiv în domeniul chirurgiei plastice. Bolile neurologice au fost si continua sa fie printre prioritatile cercetatorilor, astfel încât scleroza multipla ar putea curând deveni o boala pentru care celulele stem sa reprezinte o varianta de tratament si posibil de vindecare. Andreea Stoica, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie