Ce planuri au pentru 2014, cei mai mari dezvoltatori imobiliari

 

Cei mai mari cinci dezvoltatori de locuinte din tara au vândut în acest an peste 1.000 de apartamente si mai au de înstrainat înca pe-atâtea pentru a-si lichida stocurile existente. Proiectele noi sunt, deocamdata, în analiza

BlocConstantin Capatâna si Iulian Robu, Ionut Negoita, Gheorghe Iaciu, Immofinanz si Valentin Visoiu, actionarii celor mai mari dezvoltatori de locuinte din România, au avut în acest an rezultate similare celor din 2012. Efortul lor s-a concentrat aproape exclusiv asupra vânzarii portofoliului de locuinte construite înainte de criza. Din cele circa 13.200 de apartamente construite de cei cinci giganti imobiliari au fost vândute pâna acum în jur de 11.800 de locuinte. Cu exceptia ansamblului rezidential Militari Residence, care a fost construit si vândut cu precadere în ultimii cinci ani, si a celor de la Adama, care au definitivat luna trecuta 210 apartamente noi, ceilalti trei dezvoltatori nu au mai construit alte proiecte rezidentiale de la începutul crizei.

Vânzarile medii lunare raportate de acesti dezvoltatori s-au situat peste media pietei, care pe parcursul acestui an a fost de 3-8 unitati pe fiecare proiect în parte, potrivit Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) România. Statisticile arata ca, dupa 2010, suprafata medie a unei locuinte noi a scazut cu 30% pâna la 40%, ajungând la dimensiuni medii de 45-50 mp pentru apartamentele cu doua camere.  Cifrele sunt confirmate de realitate. Ionut Negoita si Impact s-au concentrat în ultimii ani asupra recompartimentarii apartamentelor construite înainte de criza, pentru a le reduce suprafetele.

Planuri marete

Cazul Militari Residence este atipic pentru piata rezidentiala bucuresteana. Antreprenorii Constantin Capatâna si Iulian Robu au reusit sa construiasca, în cei cinci ani de criza, 42 de blocuri cu 4.000 de apartamente, depasindu-i cu mult pe dezvoltatorii cu traditie în sectorul rezidential. Reteta care le-a asigurat vânzari medii lunare de circa 60 de apartamente, un rulaj de patru ori mai mare decât al concurentei, consta în stabilirea unor preturi de circa 600 de euro/mp, de pâna la trei ori mai mici fata de cele practicate de investitorii care au construit în aceeasi perioada. Coborârea pretului la un prag atât de jos a blocat planurile unor companii cu renume international în dezvoltarea de locuinte.

Într-un interviu acordat recent revistei Capital, David Hay, CEO-ul AFI Europe, recunoaste faptul ca pretul practicat de Militari Residence face dificila competitia. „Pentru noi, ca firma internationala, care trebuie sa cumparam terenul, sa angajam constructori si sa facem un mic profit, 600 de euro/mp este un pre? greu de obtinut“, subliniaza directorul AFI Europe. Capatâna si Robu nu se opreasc aici. Ei si-au propus ca în primavara anului viitor sa livreze pietei rezidentiale înca 14 blocuri cu 1.600 de apartamente, a caror constructie a început deja în a doua parte a acestui an. Pâna acum, cei doi antreprenori au investit 73 mil. euro în complexul din Militari, bani care provin din fondurile proprii ale investitorilor si din vânzarile apartamentelor construite.

Noi transformari

Fratii Ionut si Robert Negoita au reusit performanta de a vinde 700 de apartamente în 2010-2011, dintre cele 1.150 de unitati câte aveau la debutul crizei în Confort City. Dupa acest debuseu, ritmul de vânzari s-a redus semnificativ si problemele au început sa se adune.

Cel mai mare hotel din România, Rin Grand – construit pe vârful pietei imobiliare, a devenit ineficient, înregistrând în 2010 un grad de ocupare de numai 36%. Drept urmare, circa 800 de camere, din cele 1.500 existente, au fost transformate în circa 300 de apartamente. Aceeasi situatie se repeta acum cu hotelul pe care investitorii îl au în Otopeni.

„Suntem în proces de transformare a Rin Express Hotel Otopeni într-un proiect rezidential ce cumuleaza 107 apartamente. Valoarea de investitie este de 2,5 mil. euro“, a declarat Bogdan Balasa, directorul de vânzari al Domus Stil, divizia imobiliara a grupului.

La finalul acestui an, Ionut Negoita, ramas singur la cârma afacerilor dupa ce fratele sau a ajuns primarul Sectorului 3, mai avea de vândut circa 70 de apartamente din Confort City si mare parte din apartamentele din hotelul Rin Grand.

Omul de afaceri mai detine un bloc cu circa 250 de apartamente ramas nefinalizat în cadrul Confort City, dar care nu este inclus în planul de dezvoltare pentru perioada urmatoare. Tinta lui Negoita pentru 2014 este vânzarea celor 70 de apartamente ramase în Confort City si continuarea unui proiect blocat de criza, în prelungirea Confort City, care cuprinde 180 de apartamente si 302 vile. Finalizarea acestui proiect presupune o investitie de 30 mil. euro, potrivit lui Bogdan Balasa.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie