1 ianuarie – Sfantul Vasile, ocrotitorul saracilor

 

SFANTUL VASILE: În prima zi a Anului Nou, crestinii ortodocsi îl praznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul saracilor. În traditia populara, Sfântul Vasile este cunoscut ca fiind Craciunul cel Mic, fratele Craciunului.

sfantul vasileSFANTUL VASILE: Istoricul sarbatorii

Sfântul Vasile Cel Mare, episcopul Cezareei, este considerat unul dintre cei mai importanti parinti ai Bisericii Ortodoxe si unul dintre cei mai mari teologi ai crestinatatii. Pruncul Vasile a fost un copil binecuvântat de Dumnezeu, fiind un înainte-vazator. Traditia crestina spune ca, la scurt timp dupa nastere, pruncul Vasile nu sugea lapte de la sânul mamei în zilele de miercuri si de vineri. Tot traditia crestina mentioneaza ca micutul a plâns continuu pâna când a fost botezat. Mai mult, din copilarie, pruncul a uimit prin unele gesturi: daca atingea plantele ofilite, acestea se înviorau, iar atunci când mângâia animalele bolnave ele se însanatoseau.

Mai târziu, fiind iubitor de învatatura, Vasile cel Mare a studiat la cele mai importante institutii de învatamânt din acele timpuri din Cezareea, din Constantinopol si la cea mai importanta academie din Atena. Aici, tânarul Vasile a studiat cu pasiune astronomia, geometria, medicina si retorica. De asemenea, la Atena l-a întâlnit pe Grigore de Nazianz, care a fost impresionat de inteligenta si de harul colegului sau Vasile, iar între cei doi s-a legat o prietenie exemplara pentru tot restul vietii. În acelasi timp, cei doi buni prieteni au ales viata religioasa si monahismul.

Exemplul lor a fost urmat de fratele mai mic al Sfântului Vasile, cel care a devenit Sfântul Grigorie de Nyssa. Dupa moartea parintilor, cei doi frati si-au împartit saracilor întreaga avere a familiei lor. Prin faptele lor de milostenie s-a deschis drumul unui sir de binefaceri pentru saraci si pentru cei neputinciosi, consemnate de istoria crestinismului sub numele de „Vasiliade”.
Sfântul Vasile – parintele monahismului

Sfântul Vasile cel Mare este cunoscut ca parinte al monahismului oriental, ca protector al familiei si al saracilor. El a acordat o mare atentie paturii sociale sarace, venind în ajutorul acesteia prin remarcabile acte de caritate. Este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lânga biserica, azile si spitale pentru saraci si pentru batrâni , solicitâd celor bogati sa vina în ajutorul persoanelor nevoiase. În acelasi timp, episcopul Vasile a acordat o mare atentie pregatirii canonice si spirituale a preotilor. În timpul vietii, ierarhul a facut numeroase minuni. Istoria bisericeasca mai consemneaza un fapt impresionant: Sfântul Vasile este considerat fondatorul moral al „Crucii Rosii”!

În data de 14 iunie 370, în momente dificile pentru Biserica, când ereticii lui Arie si Macedonie l-au atras la aceasta credinta chiar pe împaratul Valens, Sfântul Vasile a fost înaltat la demnitatea de arhiepiscop al Cezareei. Prin scrierile sale, Sfântul Vasile a luminat crestinatatea si a aparat cu dârzenie dogma Sfintei Treimi, fara sa tina seama de mânia împaratului Valens.

Arhiepiscopul Vasile este primul parinte bisericesc care s-a adresat si monahilor, chemându-i sa se nevoiasca atât în folosul personal, cât si în folosul aproapelui. Credinciosii Capadochiei credeau ca Raiul a coborât pe acele meleaguri, pentru ca , dupa fiecare slujba duminicala, Sfântul Vasile înfaptuia câte o minune.

În traditia ortodoxa este vestita o întâmplare petrecuta în biserica în care slujea Sfântul Vasile: aici a venit o vaduva de faima proasta, care se pocaise. Rusinata de multimea pacatelor, femeia nu se putea spovedi. De aceea, ea a înscris pe o hârtie pecetluita cu ceara toate pacatele savârsite în viata sa. Când a ajuns la altar, în fata ierarhului, femeia a cazut în genunchi, a început sa plânga în hohote fara sa mai rosteasca macar o vorba. Atunci, Sfântul Vasile i-a luat sulul de hârtie pecetluit, apoi si-a ridicat bratele spre bolta bisericii si a strigat: „Doamne al Cerului si al pamântului, pentru rugaciunile netrebnicului Tau slujitor, iarta roabei Tale acesteia, dupa lacrimile ei!” Vaduva s-a întors acasa si, în graba, a desfacut ceara sigiliului. Atunci ea a descoperit ca hârtia era alba, iar pacatele însemnate de ea disparusera.

Sfântul Vasile cel Mare a trecut la viata vesnica la data de 1 ianuarie în anul 379.

„Dintre scrierile cele mai importante ale Sfântului Vasile trebuie sa amintim „Liturghia Sfântului Vasile” si „Moliftele Sfântului Vasile.” „Moliftele” care-i poarta numele se citesc de câte ori este nevoie si aceste rugaciuni au puterea sa vindece boli grave, sa alunge duhurile necurate si blestemele. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca persoanele care solicita sa li se citesca aceste rugaciuni au nevoie de o pregatire launtrica speciala: sa tina post si sa rosteasca rugaciuni; dupa o perioada de curatire sufleteasca si trupeasca, credinciosul care doreste sa se coboare harul Sfântului Vasile asupra sa, poate sa solicite preotului sa-i citeasca Moliftele Sfântului Vasile.

De asemenea, Moliftele se citesc când sunt calamitati naturale sau epidemii, pentru ca acestea au puternice efecte terapeutice. Tot în ziua Anul Nou se continua datinile stravechi, iar sorcovitul este o urare traditionala; acum, membrii comunitatii, la sfârsitul slujbei, îsi adreseaza urari de sanatate si bucurii pentru Noul An. Aceleasi gânduri bune se adreseaza nasilor de botez si de cununie”, ne spune parintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica „Sfânta Vineri Noua” din Bucuresti (B-dul Nicolae Titulescu).

Ianuarie, prima luna a calendarului ortodox, este un rastimp benefic pentru ortodocsi, când în biserici si în manastiri sunt citite Moliftele Sfântului Vasile cel Mare : ianuarie este o etapa binecuvântata din an, în care crestinii au sansa divina sa se înnoiasca sufleteste o data cu Noul An.
SFANTUL VASILE: 10 traditii si superstitii

1. În aceasta zi fetele nemaritate împletesc crengute de mar, pe care atârna busuioc, o batista, o para argintata, un sir de margele si un inel. Apoi ascund aceste crengute afara. În traditia populara se spune ca daca a doua zi gasesc aceste împletituri acoperite cu bruma, se vor marita cu un om bogat. În caz contrar, se vor casatori cu un om sarac;

2. Una dintre cele mai frumoase traditii de Sfântul Vasile consta în servirea oaspetilor cu placinte cu ravase. Cei care manânca din placinta Sfântului Vasile, au parte de surpriza gasita în ravas, pentru tot anul care vine.

3. De Sfântul Vasile fetele nemaritate se duc în grajd sau în cocina, lovesc vaca sau porcul cu piciorul si spun „anul acesta“ sau „anul viitor“. Daca porcul guita, ori vaca se misca de la prima strigare, fata se va marita în urmatoarele luni. În cazul în care se misca la vreuna din urmatoarele strigari, domnisoara se va casatori peste unul sau peste doi ani.

4. Prima persoana care trebuie sa-ti intre în casa în ziua de Sfântul Vasile trebuie sa fie un barbat. Batrânii spun ca anul îti va fi bogat sau sarac, în functie de situatia materiala a acestui musafir.

5. În ziua de Sfântul Vasile varsa vin pe masa, sparge un pahar alb, rastoarna cutia de chibrituri sau da de pomana unui om sarac. Se zice ca astfel vei avea noroc tot anul. Acelasi lucru e valabil si daca îti tiuie urechea stânga.

6. Daca în ziua de Sfântul Vasile, dupa ce te speli pe fata te stergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat si sanatos în tot anul.

7. Fa tot posibilul sa nu dormi de Sfântul Vasile. Altfel risti sa fii lenes tot anul.

8. Superstitiile populare spun ca la miezul noptii e bine sa tii în mâna fix ceea ce îti doresti cel mai mult în anul ce vine. Pentru prosperitate, tine bani în mâna. Pentru un an de veselie, tine un pahar de tarie. Vrei dragoste? Atunci tine în mâna un manunchi de flori de vâsc.

9. Potrivit unei alte superstitii din batrâni, daca de Sfântul Vasile noaptea e senina, vei avea un an bun.

10. În unele zone, de Sfântul Vasile tiganii împodobesc un cap de porc cu panglici si margele, iar apoi colinda cu el pe la casele gospodarilor, primind bani si bucate.
SFANTUL VASILE, bogat de la 12 ani

„De fapt în 1 ianuarie cinstim, în ordinea importantei, taierea împrejur cea dupa trup a Domnului, la opt zile dupa nastere, apoi ziua Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei si Anul nou calendaristic, stiut fiind ca Anul nou Bisericesc a început la 1 septembrie”, a declarat, agentiei MEDIAFAX, parintele Ciprian Apeterei, consilier la Catedrala patriarhala

Potrivit parintelui, Sfântul Vasile a devenit cel mai bogat între oameni la vârsta de 12 ani, mostenind averea familiei. O atentie deosebita a acordat Sf. Vasile paturii sarace si celor oprimati, initiind nenumarate acte de caritate. Este primul ierarh care întemeiaza, pe lânga biserici, aziluri si spitale pentru saraci, leprozerie si un asezamâmnt pentru recuperarea prostituatelor.

Sfântul Vasile cel Mare a trait în secolul al IV-lea si provenea dintr-o familie crestina deosebita: sora, Macrina, si fratele sau, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinti. Sf. Vasile a urmat scoli în Cezareea, Bizant si Atena, remarcându-se de tânar prin profunde cunostinte în filosofie, astronomie, geometrie, medicina si retorica. Scrierile sale stralucite pun bazele vietii monahale sistematice, Sf. Vasile fiind considerat parintele monahismului oriental.
SFANTUL VASILE alunga duhurile rele

Sf. Vasile a murit în anul 379, când înca nu împlinise 50 de ani, iar la înmormântarea sa au participat multime de crestini si pagani, dovada a marii sale popularitati, a mai spus parintele Ciprian Apetrei.

În traditia românilor, Anul Nou, întâmpinat, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, se mai numeste Revelion sau Seara Sfântului Vasile. Se spune ca în noaptea de Sf. Vasile cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipa.

Sf. Vasile e unul dintre sfintii care au facut minunile cele mai mari si e considerat pazitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor.

În traditia populara, Sfântul Vasile apare si ca „mare betiv”, care sta calare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri si chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu sa-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopotel si i-a legat la toarta o crenguta de busuioc si s-a suit la Dumnezeu sa-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile exista obiceiul de a ura. romaniatv.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie