Comisarul european pentru munca, Laszlo Andor, considera ca este putin probabil sa fie un aflux de romani si bulgari in UE, dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii

 

Comisarul european pentru munca, Laszlo Andor, considera ca este putin probabil sa fie un aflux de români si bulgari dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru acestia în toate statele UE.

Comisarul european pentru munca, Laszlo Andor„De astazi, cetatenii bulgari si români îsi pot exercita deplin dreptul de a lucra în toate statele UE fara un permis de munca. De fapt, bulgarii si românii puteau deja sa lucreze liber, fara restrictii, în 19 state si s-au bucurat de dreptul de a calatori si a sta în toate statele membre, de când s-au alaturat UE, în 2007. Ca rezultat, sunt peste 3 milioane de persoane din Bulgaria si România care locuiesc în alte state membre si este putin probabil ca se va înregistra un aflux dupa ridicarea restrictiilor pentru muncitorii români si bulari”, a subliniat comisarul european Laszlo Andor, într-un comunicat dat publicitatii miercuri.

Laszlo Andor apreciaza ca libera circulatie este dreptul pe care oamenii îl asociaza cel mai des cu cetatenia europeana.

El arata ca ridicarea restrictiilor pentru cetatenii bulgari si români vine într-un moment în care somajul este mare si se fac reduceri bugetare în multe state europene.

”În vremuri grele, cetatenii UE mobili sunt mult prea des o tinta facila, uneori se spune despre ei ca iau slujbele de la localnici sau, din contra, ca nu lucreaza si abuzeaza de beneficiile sociale. De fapt, studiile au aratat constant beneficiile liberei circulatii a muncitorilor pentru economiile tarilor-gazda”, arata comisarul european.

„Comisia recunoaste ca pot fi probleme la nivel local create de un aflux brusc de persoane din alte state UE într-un anumit oras sau o regiune. De exemplu, se pot exercita presiuni asupra educatiei, domeniului locuintelor si serviciilor sociale. Solutia este sa se rezolve problemele precise – nu sa se impuna bariere pentru aceste persoane. Statele membre pot folosi Fondul Social European (peste 10 miliarde de euro anual) pentru a face fata unora dintre aceste probleme locale. De la 1 ianuarie, fiecare stat membru ar trebui sa cheltuiasca cel putin 20% din fondurile acesta pentru promovarea incluziunii sociale si pentru combaterea saraciei”, continua Laszlo Andor.

El mentioneaza ca UE a implementat reguli pentru a falicita circulatia libera a muncitorilor, pentru a se asiura ca acestia sunt protejati împotriva exploatarii, dar si ca tarile gazda sunt protejate fata de eventualele abuzuri a sistemelor lor de protectie sociala.

”Este esential ca statele membre sa consolideze legislatiile nationale, mai aes prin inspectorii muncii, pentru a împiedica discriminarea sau exploatarea persoanelor din alte state UE. De exemplu, trebuie sa se asigure ca regulile legate de salariul minim sunt aplicate si ca lucratorii din alte state UE nu actioneaza pe piata neagra”, subliniaza totodata comisarul european.

El îsi exprima convingerea ca facilitarea liberei circulatii poate avea un rol în combaterea somajului si în diminuarea diferentelor dintre diverse state UE.

Restrictiile pe piata muncii pentru români si bulgari sunt ridicate în toate tarile UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor ca va exista un val de imigranti din România si Bulgaria care vor „abuza” de beneficiile sistemelor sociale din tari precum Marea Britanie sau Germania.

La 7 ani de la aderarea României si Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie ridica restrictiile pe piata muncii impuse muncitorilor din cele doua tari. La cele 8 se adauga si Spania, care în decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restrictiile doar pentru muncitorii români, din cauza crizei economice si financiare.

Potrivit Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE, Berna poate mentine restrictiile pentru români si bulgari pâna la 31 mai 2019.

Momentul a fost precedat însa de dispute aprinse si temeri ale unor tari, în frunte cu Marea Britanie, în legatura cu impactul pe care ridicarea restrictiilor îl va avea pentru piata muncii din aceste tari, dupa experienta „instalatorului polonez”. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie