Herbert Brücker, specialist al Institutului pentru Piata Muncii si Cercetare Profesionala: Sistemele sociale nu vor fi abuzate de romani si bulgari

 

Românii si bulgarii nu vor abuza de sistemele de protectie sociala din celelalte state ale Uniunii Europene odata cu deschiderea completa a pietei muncii pentru ei, la 1 ianuarie 2014, estimeaza Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piata Muncii si Cercetare Profesionala. El a facut parte din grupul de sociologi care au prezentat, la 23 decembrie, un amplu raport privind situatia imigrantilor din Bulgaria si România.

frontiera UEÎntr-un interviu publicat miercuri de Deutsche Welle, el reaminteste ca aceasta deschidere a pietei muncii nu implica extinderea posibilitatii de a primit ajutoare sociale, ci permite practicarea unor noi metode de angajare. Astfel, daca pâna anul trecut românii si bulgarii aveau posibilitatea sa lucreze în Germania fie doar sezonier, fie doar daca aveau pregatire de specialitate sau diploma de facultate, de acum înainte piata muncii va fi accesibila tuturor. În aceste conditii, explica Brücker, afluxul de români si bulgari va scadea în sectoarele unde ei activeaza preponderent în prezent, cum ar fi agricultura, si va creste în alte domenii precum constructiile si industria.

Totodata, sociologul german afirma ca românii si bulgarii ce vor sosi în Germania, al caror numar îl estimeaza ca fiind cuprins între 100 000 si 180 000, îsi vor plati taxele si impozitele, astfel ca economia germana va profita de pe urma lor. La fel procedeaza si cei care sunt deja în Germania, deci avem de-a face cu o migratie absolut normala a muncitorilor, nu cu o imigratie a saraciei, cu toate ca vor exista si unele situatii de acest fel, cum s-a întâmplat de exemplu cu cele aproximativ 100 de cazuri dovedite de fraude, precum deschiderea unei firme pentru ca apoi sa primeasca ajutor, opineaza el.

De asemenea, Brücker precizeaza ca numai 10% dintre românii si bulgarii din Germania primesc în prezent ajutorul social Hartz IV, sub media de 16% înregistrata în rândul strainilor din aceasta tara care solicita ajutorul social. Procentul mentionat ar putea scadea datorita noilor posibilitati de angajare.

Cât priveste apelarea abuziva la ajutoarele sociale pentru copii, aceasta vizeaza numai 8,8% dintre români si bulgari, în timp ce acest procent a fost de 11% în rândul populatiei germane si de 15% la nivelul celorlalti straini.(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Cristina Mac), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie