Instantele pot modifica sanctiunile disciplinare aplicate de angajatori. Vezi in ce conditii

 

Instantele civile au dat în ultimele luni mai multe sentinte, unele dintre ele cu valoare obligatorie, care ne pot afecta pe cei mai multi dintre noi. Deciziile au solutionat probleme spinoase din dreptul muncii sau din domeniul creditarii.

ciocanelAstfel, judecatorii au hotarât ca sanctiunile disciplinare aplicate de angajatori pot fi modificate în instanta, daca se constata ca nu s-a respectat legea. Tot Curtea Constitutionala a decis ca ANAF poate fi obligata sa plateasca dobânzi, daca întârzie rambursarea TVA.

În iulie anul trecut, Curtea Suprema a stabilit ca sanctiunile disciplinare aplicate de angajator pot fi modificate de instantele judecatoresti. Problema a fost discutata de magistrati, dupa ce s-a constatat ca hotarârile judecatoresti pronuntate în aceasta materie nu sunt unitare.

Unele instante au considerat ca judecatorul nu se poate substitui angajatorului, asadar nu poate modifica o sanctiune disciplinara aplicata de acesta. Pe de alta parte, alti magistrati au fost de parere ca, în masura în care abaterea disciplinara a fost sanctionata în mod nelegal, aceasta sanctiune poate fi modificata în urma unui proces.

Decizia Curtii Supreme a fost în sensul celei de-a doua interpretari. Hotarârea a fost publicata în Monitorul Oficial în luna iulie, asa ca are valoare obligatorie pentru magistrati.

O alta hotarâre importanta a fost anuntata la finalul anului. Atunci, magistratii au stabilit definitiv ca, în cazul în care Agentia de Administrare Fiscala întârzie rambursarea TVA, atunci societatea care si-a recuperat banii cu întârziere are dreptul la plata unei dobânzi.

Înainte de a obliga Agentia sa plateasca dobânda pentru taxa pe valoare adaugata rambursata cu întârziere, Curtea suprema a solicitat lamuriri din partea Curtii Europene de Justitie. Raspunsul venit de acolo a fost în sensul deciziei pronuntate definitiv la finalul anului trecut.

În luna octombrie anul trecut, judecatorii au dat o hotarâre definitiva în premiera. Au redus dobânda perceputa de banca unui client pentru un credit. Procesul a durat aproape cinci ani, însa decizia poate fi invocata în procese similare, ca precedent.qmagazine.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie