De la 1 ianuarie 2016, autoritatile locale trebuie sa asigure colectarea separata a deseurilor – Proiect de ordonanta

 

Autoritatile locale trebuie sa asigure colectarea separata pentru plastic, metal, hartie si sticla, de la 1 ianuarie 2016, potrivit unui proiect de OUG pentru transpunerea unei directive UE, insa cele mai recente date, din 2011, arata ca se separa si se recicleaza doar 12% din deseurile menajere.

ministerul mediuluiProiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr. 211/ 2011 privind regimul deseurilor a fost lansat luni in dezbatere publica de Ministerul Mediului.

Prin Legea nr. 211/2011 s-a transpus Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind deseurile, iar prin proiectul de act normativ se are in vedere asigurarea cadrului necesar transpunerii in totalitate a directivei, conform cerintelor Comisiei Europene, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Legea 211/2011 prevede, la articolul 17, ca “autoritatile administratiei publice locale au obligatia ca incepand cu anul 2012 sa asigure colectarea separata pentru cel putin urmatoarele tipuri de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla”.

In schimb, potrivit proiectului, articolul 17 se modifica astfel: “(1) Nu mai tarziu de anul 2015, (…), autoritatile administratiei publice locale au obligatia asigurarii colectarii separate pentru cel putin urmatoarele tipuri de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla”.

Astfel, la 1 ianuarie 2016, autoritatile locale trebuie sa fi pus la punct conditiile pentru colectarea separata a celor patru tipuri de deseuri, din categoria deseurilor menajere, pe care le gestioneaza.

Pe de alta parte, conform Raportelor anuale privind starea mediului in Romania, intocmite de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), din canitatea totala de deseuri menajere colectata, s-a separat si reciclat 1 la suta in 2009, 5 la suta in 2010 si respectiv 12 la suta in 2011.

Potrivit unei alte noi prevederi din proiectul de act normativ, autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale si a municipiului Bucuresti sau, dupa caz, asociatiile de dezvoltare intercomunitara, in calitate de detinatori legali a deseurilor municipale incredintate, organizeaza in conditiile legii vanzarea materialelor cu valoare de piata rezultate din colectarea separata/sortarea deseurilor, iar fondurile obtinute se folosesc exclusiv pentru finantarea gestionarii deseurilor municipale. curieruljudiciar.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie