Dosarul Pavaleanu: Cei sase oameni de afaceri acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani, au fost arestati

 

Cei sase oameni de afaceri din Prahova retinuti de procurori sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani au fost arestati preventiv, joi seara, anchetatorii calculând un prejudiciu de peste 11 milioane lei prin evaziune fiscala si peste 19 milioane lei în urma spalarii banilor.

ArestatJudecatorii Sectiei penale a Tribunalului Prahova au admis, joi seara, propunerea procurorilor Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Ploiesti privind arestarea celor sase oameni de afaceri din Prahova, ale caror firme au contracte cu autoritati publice din judet, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, magistratii au emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pentru Ionescu Dragos Ioan, Onea Nicolae, Tarînda Marian Raducu, Soare Gheorghe, Tarînda Andrei Costin si Musat Costin Gabriel, acuzati de savârsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si asociere în vederea savârsirii de infractiuni, a declarat purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Ploiesti, procurorul Roxana Armaselu.

Decizia privind arestarea preventiva poate fi atacata cu recurs.

Anchetatorii au stabilit ca, prin activitatea lor infractionala, cei sase oameni de afaceri au creat un prejudiciu de 11.154.699 lei prin evaziune fiscala si 19.245.201 lei în urma spalarii banilor. Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2013 cei sase oameni de afaceri au desfasurat operatiuni comerciale nereale, cu societati de tip fantoma, operatiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea societatilor pe care le administreaza, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.

Reprezentanti ai Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Ploiesti au declarat ca toti cei sase sunt urmariti penal în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, în care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG), Marcel Pavaleanu, a fost arestat preventiv, anul trecut, alaturi de alte sase persoane. În acelasi dosar sunt cercetate sau urmarite penal peste 130 de firme, printre acestea numarându-se firme care de multi ani încheie în mod constant contracte pentru diverse lucrari cu autoritatile din judetul Prahova.

Cei sase sunt cunoscuti în mediul local de afaceri ca fiind administratori sau patroni ai unor firme care primesc sau câstiga în mod constant contracte cu autoritatile publice din Prahova. Astfel, Marian Raducu Tarânda si fiul acestuia Andrei Costin Tarânda controleaza firma Via Star New Corporation SRL, înfiintata în anul 2012 si care înca din anul înfiintarii a obtinut trei contracte pentru întretinerea drumurilor judetene din Prahova.

Anterior, Marian Tarânda a fost asociat cu Ion Dumitru în firma Star T&D, al carei nume apare de asemenea în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro. Omul de afaceri Ion Dumitru, care a pastrat Star T&D dupa ce Tarânda s-a retras din firma, este, de altfel, cel care l-a denuntat la DNA pe unul dintre inculpatii din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, respectiv pe Razvan Alexe, pe care l-a acuzat de trafic de influenta în urma caruia ar fi obtinut un beneficiu de 5 milioane de lei.

Un al treilea suspect pus sub urmarire penala pentru evaziune fiscala, spalare de bani si asociere în vederea savârsirii de infractiuni, Dragos Ioan Ionescu, este si el cunoscut în mediul de afaceri prahovean ca fiind managerul firmei Conti SA, firma urmarita penal în dosarul în care este arestat Pavaleanu.

De asemenea, omul de afaceri Nicolae Onea este cunoscut ca fiind cel care controleaza firma Coni SRL, al carei nume apare în rechizitoriu printre zecile de firme urmarite penal în acelasi dosar înca de la începutul cercetarilor. SC Conti SA si SC Coni SRL au câstigat, în ultimii ani, numeroase contracte atât cu Consiliul Judetean Prahova, cât si cu institutii din subordinea acestuia sau cu alte autoritati locale din judet.

Gheorghe Soare este cunoscut drept patronul firmei de constructii Cast SRL, care are de multi ani afaceri cu mai multe autoritati locale din Prahova, pentru care executa diverse lucrari. Anchetatorii sustin ca nu prin aceasta firma, ci prin alte societati comerciale ar fi savârsit Gheorghe Soare infractiunile de care este acuzat. Cu toate acestea, numele firmei Cast SRL apare printre cele ale societatilor comerciale urmarite penal în acest dosar înca de la începutul anchetei, firma fiind pusa sub urmarire penala la 30 septembrie 2013, alaturi de alte firme, între care Coni SRL, Conti SA, Star T&D si Via Star New Corporation.

Cel mai putin cunoscut dintre cei sase oameni de afaceri arestati este Costin Gabriel Mu?at. Acesta este reprezentant al SC Histria Solaris SRL, o firma care activeaza în domeniul constructiilor si transportului, care este înfiintata în anul 2009 si are sediul în Ploiesti. Potrivit bilantului financiar al firmei, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, SC Histria Solaris a avut, în anul 2012, un numar de patru angajati o cifra de afaceri de 5.034.054 lei si o pierdere de 395.924 lei. Cu un an înainte, în 2011 SC Histria Solaris SRL avusese 18 salariati, o cifra de afaceri de 3.369.050 lei si un profit net de 132.770 lei. În prezent, firma are deschisa procedura de insolventa, dosarul aflându-se pe rolul tribunalului Prahova.

În dosarul în care cei sase oameni de afaceri au fost arestati preventiv joi seara se mai afla în arest alte sapte persoane, între care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului, Marcel Pavaleanu. În plus, în acelasi dosar este pusa sub urmarire penala Fabioara Ionescu, administrator public al judetului Prahova si presedintele organizatiei de femei a PSD Prahova. Si tot în acest dosar sunt puse sub urmarire penala peste 130 de societati comerciale. Andreea Unturica, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie