Presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Vezi temele abordate

 

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca temele abordate cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, au fost Republica Moldova, intrarea României în spatiul Schengen si frustrarea României pentru abandonarea proiectului Nabucco.

basescu si van rompuyPrecizând ca nu s-a dus la Rompuy ca avocat al Moldovei, nici ca prieten al politicienilor de la Chisinau, ci ca membru al Consiliului European, Traian Basescu i-a atras atentia acestuia ca trebuie sa se accelereze procesul de apropiere între Republica Moldova si UE. Basescu i-a expus riscurile din republica vecina care pot afecta parcursul european al „celui de-al doilea stat românesc”. Primul dintre factorii de risc este Transnistria, în opinia sefului statului, unde considera ca pot aparea provocari, iar, din punctul sau de vedere, „formatul de negociere 5+2 care viza gasirea unei solutii favorabile conceptului de integritate teritoriala si suveranitate s-a dovedit ineficient”, ba chiar a consolidat „asa-zisa statalitate transnistreana”.

„Al doilea focar de instabilitate” identificat de presedinte este Gagauzia, unde vineri „se desfasoara o mare adunare a alesilor locali, care intentioneaza sa faca o declaratie de independenta”. Basescu a mai spus ca pe 2 februarie se preconizeaza organizarea unui referendum pentru independenta acestei enclave.

Vin comunistii!

Tot pentru Moldova, presedintele român l-a rugat pe Van Rompuy, si urmeaza sa îi solicite acelasi lucru si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa analizeze împreuna daca este posibila realocarea unor „resurse necheltuite” catre accelerarea procesului de interconectare energetica a acesteia la România. De asemenea, a ridicat si problema vizelor pentru moldoveni, precum si grabirea procesului de ratificare a acordului de asociere si liber schimb parafat la Vilnius între Moldova si UE înainte de alegerile pentru Parlamentul de la Chisinau.

„Nu fac un secret, nu vreau sa fiu alarmist, am atentionat si ca Partidul Comunist, având peste 40% în sondaje, exista riscul ca, daca acordul nu e semnat înainte de alegeri, sa vina o majoritate care sa nu mai vrea sa continue drumul catre UE, este o analiza a noastra si aveam obligatia sa ridic si acest set de probleme. Am constiinta relativ împacata ca am transmis ce am crezut ca e extrem de important”, a spus presedintele.

Schengenul personal

Basescu a mai vorbit cu Van Rompuy si despre intrarea în Schengen, „un obiectiv de tara, dar si unul personal”, pe care vrea sa îl vada împlinit pâna la terminarea mandatului. Dupa ce a trecut în revista toate problemele pe care , în viziunea sa, le-a avut statul de drept la noi, i-a spus ca „ar fi corect sa se mentioneze buna functionare a institutiilor, care sunt capabile sa opreasca si derapaje ale politicului”.

„Trebuie tratate separat eventualele derapaje ale politicului, statele care înca mai au semne de întrebare trebuie sa priveasca în primul rând cum functioneaza institutiile, procurorii, CCR, ANI”, a fost de parere Basescu, si i-a solicitat lui Van Rompuy ca „raportul MCV sa trateze institutiile”.

Citeste mai departe pe puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie