Platile in numerar intre persoanele fizice vor fi limitate la 10.000 lei pe zi, iar plafonul pentru platile in numerar intre persoanele juridice va fi redus la 5.000 de lei

 

Platile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru platile în numerar pe care le pot face firmele, catre alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumatate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

plati in numerarÎn prezent nu exista plafon pentru platile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru platile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

Ministrul Finantelor intentioneaza sa promoveze aceasta masura pâna la sfârsitul lunii februarie.

Masura privind reducerea platilor în numerar face parte dintr-o serie de masuri fiscale pentru reducerea evaziunii fiscale si îmbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, pe care ministrul Daniel Chitoiu intentioneaza sa le promoveze în prima parte a anului 2014. Alte masuri fiscale avute în vedere sunt introducerea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic, schimbarea sistemului de penalitati si simplificarea si detalierea rambursarii de TVA.

Evaziunea fiscala are ca motor principal platile în numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizeaza aproape 99% din operatiuni în numerar, a spus oficialul MFP.

De asemenea, în domeniul cerealelor si panificatiei, operatiunile de plati se fac în principal în numerar.

‘O persoana fizica nu se va mai duce cu geanta plina cu bani sa cumpere terenuri, case, masini’, a adaugat Chitoiu, referindu-se la introducerea plafonului pentru persoane fizice.

La preluarea mandatului, Chitoiu a mentionat ca obiectiv îmbunatatirea colectarii veniturilor la bugetul general consolidat si reducerea semnificativa a evaziunii fiscale. În cursul anului 2013, structurile ANAF care se ocupa de administrare, control si colectarea veniturilor au fost reformate organizatoric.

Dupa 1989, veniturile bugetare colectate anual s-au situat între 28% si 33% din PIB. Pentru a se apropia de media din Uniunea Europeana /UE/, România ar trebui sa ajunga la venituri bugetare de 38-40% din PIB. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie