Europarlamentarul Adina Valean, despre lobby: Dialogul si folosirea expertizei externe institutiilor publice si Parlamentului, esentiale

 

Europarlamentarul PNL Adina Valean a declarat marti, la conferinta „Mediafax Talks about Lobby”, ca în procesul legislativ este esential si legitim dialogul cu toate sectoarele de activitate vizate de un act normativ, dar si folosirea expertizei externe institutiilor publice si Parlamentului.

Adina Vălean„A discuta despre activitatea unui parlamentar în relatia cu reprezentantii grupurilor de interese, nu întotdeauna lobby-isti, este un lucru foarte important pentru România în primul rând. La noi aceasta chestiune este departe de a fi asezata si chiar de a fi înteleasa, care este rolul reprezentantului unui grup de interese în relatia cu procesul legislativ. Pentru ca noi daca vom da o lege a lobby-ului, asta nu va putea reglementa relatia necesara si reala între societate si factorul legislativ (…) În opinia mea, procesul legislativ decizional nu se poate desfasura într-un laborator, adica nu este un laborator unde au acces numai politicienii si decidentii din societate, care stiu ei mai bine ce lege trebuie data si cum sa reglementeze un anume sector de activitate”, a sustinut Valean.

Europarlamentarul PNL a sustinut ca este „absolut esential” ca forma finala a unei legi sa fie rezultatul unui „dialog permanent si aplicat cu cei pe care legea respectiva îi vizeaza”, situatie în care prevederile legale ar avea o calitate mai mare.

Valean a mai precizat ca în procesul legislativ se bazeaza de cele mai multe ori, cum este cazul Parlamentului European, pe expertiza unor terte persoane.

„Expertiza de obicei nu exista la legiutor, nici macar întotdeauna la cel care propune legea. În Uniunea Europeana legile sunt propuse de Comisie, sunt dezbatute si adoptate de Parlament si Consiliul European. Niciuna din aceste institutii nu are în interior expertiza, companii de studii si asa mai departe, care sa poata sa ajute la elaborarea unui punct de vedere. Întotdeauna aceste puncte de vedere sunt facute cu ajutorul expertilor din afara”, a mentionat europarlamentul PNL.

Ea a sustinut ca pentru o expertiza de calitate este nevoie de resurse.

„Rational sa ne gândim ca Parlamentul României ar trebui sa angajeze o întreaga armata de experti pentru toate domeniile în care este chemat sa legifereze. Este normal ca acestia sa fie angajatii din afara institutiei publice”, a mai declarat Valean.

Europarlamentarul PNL a precizat ca impactul unui act normativ care nu este realizat în baza unei expertize adecvate risca sa duca la prejudicii foarte mari.

„Dialogul atunci când o virgula sau o prevedere într-o fraza poate sa însemne în spate, pentru industrie, milioane de euro este esential. Pentru ca, si daca nu vrei, o greseala sau o necunoastere într-o prevedere legislativa poate avea un impact devastator asupra unui sector”, a mai spus Valean.

Ea a precizat ca „este extrem de legitim pentru cei vizati de un proiect legislativ sa încerce sa-l amendeze cu argumente, întotdeauna”.

„În final, în Parlament vor fi reprezentate toate punctele de vedere (…) De aia si exista partide diferite, cu ideologii diferite, si este evident ca pe un proiect legislativ în cele doua, sa spunem, fete ale lui care pot fi adesea opuse vor fi unii care vor sustine o anumita viziune, vor fi altii care vor sustine viziunea opusa, dar în final ambele ajung în dezbatere si va fi adoptata cea care reuseste sa convinga o majoritate sa o sustina”, a mai precizat europarlamentul PNL. Andi Manciu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie