Laura Florea, presedintele Asociatiei Registrul Roman de Lobby, pledeaza pentru adoptarea modelului Registrului de la Bruxelles

 

Laura Florea, presedintele Asociatiei Registrul Român de Lobby, a declarat, marti, la conferinta „Mediafax Talks about Lobby”, ca proiectul de lege al lobby-ului aflat în Parlament îngrijoreaza cel mai tare, ea pledând în favoarea adoptarii modelului Registrului de la Bruxelles.

Laura Florea, presedintele Asociatiei Registrul Român de LobbyFlorea a declarat ca, de 10-12 ani, a trait „intens si cu adrenalina maxima sase, sapte proiecte ale lobby-ului”.

„Toate au fost cu adrenalina, toate au suscitat dezbateri largi în zona noastra de interes si vreau sa va marturisesc ca acest proiect de lege, care este astazi în Parlament, ne îngrijoreaza cel mai tare”, a aratat Laura Florea.

Ea a explicat ca, dupa aproximativ 12 ani de când se discuta despre acest lucru, are speranta si dorinta sa fie cu totii în stare sa scoata o lege si sa mearga într-o directie proeuropeana, dupa principii care au functionat în alte tari, nu dupa principii care nu au functionat, si exemple care nu au functionat.

„Eu cred ca este cazul sa începem sa vorbim în litera si virgula legilor propuse, nu doar pe principii, pentru ca în virgula câteodata stau lucrurile care pot fi periculoase”, a mai mentionat presedintele Asociatiei Registrul Român de Lobby.

Referindu-se la definitia lobby-ului din propunerea de lege aflata în dezbaterea Parlamentului, „cheia de bolta a întregii reglementari care vine dupa aceea, se refera la actiuni întreprinse, care sunt foarte largi, si doar de catre lobby-isti profesionisti sau societatile profesionale de lobby, care sunt platiti, adica consultantii, ceea ce reprezinta aproximativ 10%”.

„Avem o definitie a lobby-ului cu scop larg (…) este aproape orice actiune, cu scopul de a influenta politicile pubice, iar lobby-istii,sunt cu scop foarte restrâns, adica doar cei aflati sub contract, consultantii, doar aceea pot fi catalogati drept lobby-isti”, a mai declarat Laura Florea.

Florea a prezentat în acest context si perspectiva Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, ce se se ocupa cel mai mult de lobby, de reglementare, transparenta, integritate, si care face studii si cercetari internationale, pe care le publica.

Potrivit presedintelui Asociatiei Registrul Român de Lobby, organizatia considera ca lobby-ul si definitiile acestuia variaza foarte mult, ca exista o varietate foarte larga, o definitie atotcuprinzatoare, cum este cea din legea propusa la noi, dar exista si definitii foarte restrânse si specifice.

„Ceea ce spune, si experienta de viata a aratat acest lucru, ca aceste definitii largi pot fi mentinute sau pastrate atunci când este promovata autoreglementarea, când ne mentinem într-o zona a autoreglementarii. Acolo unde este o lege cu sanctiuni si obligatii stricte, acolo definitia trebuie sa fie foarte precisa, exacta si clara, altfel va exista o confuzie foarte mare, daca faci sau nu lobby, daca faci lobby când faci declaratii de presa, faci lobby când faci o dezbatere ca aceasta”, a mentionat Laurea Florea.

Despre lobby-isti, Florea a aratat ca „nu exista nicaieri aceasta dezbatere, daca sunt consultantii platiti sau si cei care influenteaza aceste politici publice”.

„Sunt lobby-istii sub contract, dar sunt lobby-istii corporatisti, cei nonprofit, asociatiile, profesionisti în PR sau, spune OECD, sunt chiar guverne care încearca sa influeteze alte guverne”, a mai spus Florea.

Referindu-se la institutiile Uniunii Europene, Laura Florea a aratat ca, fiind autoreglementare si un registru voluntar, Comisia Europeana prefera aceasta sintagma, de „reprezentanti de grupuri de interese”.

„Definitia este larga, dar este autoreglementare, când lumea se înregistreaza voluntar, într-un registru, îsi declara interesul si stie ca nu va avea sanctiuni daca greseste ceva acolo. Sunt activitatile desfasurate cu scopul de a influenta elaborarea politicilor, ca la noi”, a mai declarat Laura Florea.

Ea a mai precizat ca în toata documentatia Comisiei si a Parlamentului European, lobby-stii sunt numiti „reprezentanti ai intereselor”, fiind inclusa toata lumea, „inclusiv biserica intrând în aceasta categorie”.

Laura Florea a dat si câteva exemple de legi în domeniu în câteva tari europene. Astfel, în Austria, legea este aplicata din 2013, iar definitia lobby-ului, functionala, este foarte restrânsa si exacta, si se refera la contractele structurate si organizate cu demnitarul. „În mare parte, toata lumea este acolo si este recunoscuta ca influentând politicile publice”, a mai spus Laura Florea.

În Polonia, legea lobby-ului se aplica din 2005 doar firmelor de consultanta, existând obligatia declararii contactelor, atât de catre autoritati cât si de catre lobby-isti, care au o munca birocratica.

Potrivit Laurei Florea, legea nu functioneaza, pentru ca mai toata lumea a facut lobby, mai putin cei cu contract. „Dupa o vreme, nu prea au mai declarat, înscrisii sunt putini si nu e aplicabila, e de notorietate”, a spus aceasta.

Laura Florea a dat si exemplul Ungariei, care are o lege a lobby-ului doar pentru consultanta, care a intrat în vigoare acum 10 ani, si care, la fel, nu functioneaza , acelasi lucru întâmplându-se si în Lituania, care are vreo 10 înscrisi si care nu asigura niciun fel de transparenta.

„Eu cred în autoreglementare foarte mult”, a mai mentionat Laura Florea, aratând ca asociatia pe care o conduce a facut un registru de transparenta, replica la registrul de la Bruxelles. „Suntem gata sa ne declaram si partea financiara, suntem 14 membri în asociatie, vreo 10 înscrisi, majoritatea ONG-uri, care considera ca fac lobby, este si o firma de avocatura, un sindicat, iar înregistrarea s-a facut voluntar”, a spus ea.

Potrivit presedintelui Asocietiei Registrul Român de Lobby, „forta autoreglementarii este mai mare decât forta reglementarii, iar Bruxelles-ul a demonstrat acest lucru”.

„Daca o facem, sa o facem proeuropean, dupa principii, dupa best practice, împreuna, sa nu ne îndreptam spre esecul altor tari, sa facem o autoreglementare buna care sa ne ajute pe toti”, a mai declarat Laura Florea. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie