Valeriu Zgonea si Bogdan Ciuca participa la o dezbatere publica despre Legea lobby-ului

 

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, presedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciuca, europarlamentarul Adina Valean, senatorul Mircea Geoana, experti, avocati si cei implicati direct în activitatea de lobby participa, marti, la conferinta „Mediafax Talks about Lobby”.

ConferintaConferinta are loc la Hotelul Howard Johnson, sala Platinum, începând cu ora 9.30 si este organizata de Agentia de presa Mediafax , în pateneriat cu Asociatia Registrul Român de Lobby, tema principala fiind transparenta activitatii de lobby, în contextul actualului proiect de lege propus de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor în decembrie 2013.

Scopul conferintei este sa puna în dialog, într-o dezbatere publica interactiva, principalii actori din procesul activitatii de influentare a deciziei publice si sa ofere noi abordari asupra desfasurarii optime a activitatii de lobby, în acord cu politicile si bunele practici europene. La dezbaterea publica vor participa decidenti politici, reprezentanti ai principalelor institutii din România, profesionisti care activeaza în domeniul lobby, ONG-uri si jurnalisti, precum si experti din institutiile europene si internationale.

Lectorii invitati sunt: Valeriu ZGONEA – Presedintele Camerei Deputatilor; Bogdan CIUCA – Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor; Lucyna GUTMAN-GRAUER – Board Member, SEAP Society of European Affairs Professionals; Adina VALEAN – Europarlamentar, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa; Laura FLOREA – Presedintele Asociatiei Registrul Român de Lobby; Mircea GEOANA – Senator PSD, fost ministru de Externe si ambasador al României în SUA; Leonard ORBAN – Presedintele CA al Institutului European din România, fost comisar european pentru Multilingvism; Codru VRABIE – Presedinte, Asociatia EPAS; Roberto MUSNECI – Senior Partner, Serban&Musneci Associates; Ionut SIBIAN – membru CESE; Liviu FATU – Avocat, Fatu Law Firm.

„Legea lobby-ului a fost pe punctul de a fi adoptata în Camera Deputatilor la pachet cu alte legi controversate în 10 decembrie 2013, fara prea multe dezbateri si cu modificari facute în seara dinainte, în Comisia juridica. Din plen legea a fost retrimisa la comisie pentru reanalizare. Ulterior, presa a aflat ca din lege au fost eliminate o parte din interdictiile pentru politicieni de a se implica în activitati de lobby si au fost facute si alte modificari. Agentia de presa Mediafax, care prin conferintele organizate doreste sa mijloceasca dialogul între autoritati si cei implicati într-un anumit domeniu, îsi propune si de aceasta data sa contribuie la elaborarea unei legislatii mai bune, în acord cu cea internationala, care sa permita desfasurarea unei activitati de lobby profesioniste, benefice tuturor partilor, precum si economiei si societatii în ansamblu”, declara Cristian Dimitriu, director editorial Mediafax Group.

„Pentru a avea o lege a lobby-ului care sa promoveze transparenta si integritatea este nevoie de o consultare cât mai larga a tuturor actorilor interesati, pentru a obtine perspective concrete asupra directiei în care va merge reglementarea. Este foarte delicat si greu sa gasesti justa masura în abordarea unei activitati despre care se stie înca foarte putin în România si unde exista nenumarati actori implicati. Cu toate acestea exista expertiza si experienta în institutiile europene si internationale, precum OECD si Comisia Europeana, care trebuie sa fie utilizata. De aceea, aceasta dezbatere este si un timp de reflectie pe care îl propunem promotorilor actualei legi a lobby-ului, în încercarea de a atenua graba adoptarii unui text care nu a fost dezbatut cu partenerii sociali”, spune Laura Florea, presedintele Asociatiei Registrul Român de Lobby.

Dezbaterea va fi de asemenea un prilej pentru a familiariza publicul larg cu dimensiunile activitatii de lobby, cu actorii implicati si cu utilitatea acesteia în contextul unei guvernari democratice. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie