Companiile farma au propus un set de masuri in discutiile cu FMI

 

Actualizarea bianuala a listei medicamentelor compensate, revizuirea taxei clawback, eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din contributia clawback a producatorilor si schimbarea politicii de stabilire a preturilor, printre masurile propuse de companiile farma în discutiile cu FMI.

medicamente contrafacuteAsociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) si Asociatia Local American Working Group (LAWG) au prezentat reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) o serie de masuri pentru îmbunatatirea sistemului de sanatate din România, care au fost deja propuse Guvernului României.

„Încercam sa convingem atât autoritatle, cât si reprezentantii institutiilor internationale ca e nevoie de masuri imediate pentru îmbunatatirea accesului la tratament al pacientilor si pentru un mediu de afaceri sustenabil pentru industria farmaceutica, care sa permita continuarea investitiilor în capacitatile de productie locale si în dezvoltarea unui sistem de sanatate modern”, a declarat presedintele APMGR, Dragos Damian.

Astfel, pentru acest an, propunerile vizeaza revizuirea listei de medicamente compensate si introducerea de noi molecule în primul trimestru, revizuirea taxei clawback prin introducerea calculului diferentiat, bazat pe delimitarea medicamentelor în doua grupe, introducerea unor acorduri pret/volum pentru noile medicamente compensate, cu buget suplimentar, eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din valoarea contributiei clawback platite de producatori si identificarea unor masuri pentru distribuirea echitabila a poverii fiscale de-a lungul lantului de distributie a medicamentelor, actualizarea bianuala a listei medicamentelor compensate cu noi molecule si schimbarea politicii de stabilire a pretului astfel încât sa fie eliminat riscul ca pacientii sa nu aiba acces la medicamente.

De asemenea, companiile vor respectarea legii referitoare la bugetul de referinta pentru taxa clawback care trebuie sa fie la nivelul bugetului actual pentru medicamente.

Pe termen lung, producatorii farmaceutici vor cresterea progresiva a finantarii sistemului public de sanatate pentru a atinge nivelul european mediu de finantare în orizontul de timp 2014-2020, ajustarea anuala a bugetului de referinta, raportat la consumul real de medicamente din anul precedent, contributia clawback sa fie considerata doar o masura provizorie, care sa fie eliminata când situatia economica va fi stabila, implementarea cardului de sanatate si masuri pentru îmbunatatirea eficientei cheltuielilor publice si combaterea fraudelor.

„Sistemul de sanatate românesc este printre cele mai slab finantate din Uniunea Europeana si este necesar sa lucram împreuna cu factorii de decizie pentru a schimba acest lucru. Pâna acum industria farmaceutica a fost un partener real al autoritatilor, contribuind activ la mentinerea unui nivel constant al sistemului de sanatate actual. Numai în perioada 2012-2013, 2 din 10 pacienti români au fost tratati exclusiv din contributiile industriei farmaceutice prin taxa clawback. Noi punem la dispozitie în continuare toata expertiza noastra, dar numai împreuna cu autoritatile putem gasi solutii viabile”, a aratat presedintele ARPIM, Calin Galaseanu.

Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente cuprinde cele mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizeaza împreuna peste 70% din valoarea pietei farmaceutice românesti.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din România reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Medochemie, Sandoz, Sanofi-Aventis, Sintofarm, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Asociatia Local American Working Group, afiliata organizatiei Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), a fost formata în 2010 de catre companiile farmaceutice americane prezente în România. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie