Iuliana Corut, fost director de cabinet al ministrului Muncii, condamnata la trei ani de inchisoare cu executare

 

Iuliana Corut, fost director de cabinet al ministrului Muncii, a fost condamnata de magistratii Tribunalului Bucuresti la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzata ca a luat mita pentru a ajuta o persoana sa castige concursul pentru functia de consilier afaceri europene la AMPOSDRU.

ciocan si catuseMai mult, fostul director de cabinet al ministrului Muncii a fost condamnata si la un an de inchisoare pentru instigare la infractiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii.

Potrivit deciziei Tribunalului Bucuresti, cele doua pedepse au fost contopite, urmand ca fostul director de cabinet al Marianei Campeanu sa execute, daca decizia va ramane definitiva, o pedeapsa de trei ani de inchisoare.

In acelasi dosar a fost condamnata si Paula Manuceanu, fost consilier la cabinetul ministrului Muncii. Ea a primit o pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru permiterea accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, instigare la fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si sustragere de inscrisuri.

Cristiana Bigan, functionar public in cadrul unei autoritati nationale la data faptelor, a fost condamnata la doi ani de inchisoare, pentru dare de mita si complicitate la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii. Judecatorii au dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe un termen de incercare de patru ani, scrie Mediafax.

De asemenea, fiul Cristianei Bigan, Paul Cristian Ferchedau, candidat la functia de consilier pentru afaceri europene, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru fals material in inscrisuri oficiale si complicitate la uz de fals.

Instanta a condamnat-o si pe Simona Dumitriu, sora Iulianei Corut si colega Cristianei Bigan la data faptelor, la trei ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Corut, Paula Manuceanu, Simona Dumitriu, Cristiana Bigan si Paul Cristian Ferchedau au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in 17 mai 2013.

Pe data de 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat pe pagina de internet proprie un anunt pentru organizarea concursului de ocupare a functiei de consilier pentru afaceri europene in cadrul Directiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) – Serviciul Evaluare Program, se arata in rechizitoriul intocmit de procurori.

Concursul era programat sa se deruleze in doua etape, proba scrisa si interviu, in zilele de 6 si 11 decembrie 2012. La acest examen s-au inscris trei candidati, printre care si Paul Cristian Ferchedau.

DNA sustine ca, pe fondul organizarii acestui concurs, ca urmare a interventiei Iulianei Corut, Paula Manuceanu ar fi facut demersuri pentru ca Ferchedau sa intre in posesia subiectelor la examenul organizat de minister.

„Concret, in zilele de 30 noiembrie 2012 si 3 decembrie 2012, Manuceanu Paula a transmis posta electronica lui Bigan Cristiana, mama candidatului Ferchedau Paul Cristian, variantele de subiecte destinate sustinerii probei scrise, desi pana la deschiderea plicului in sala de concurs, adica pana in dimineata zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidential. Dupa sustinerea probei de concurs, la 6 decembrie 2012, lucrarile au fost predate pe baza de borderou si au devenit documente oficiale aflate in pastrarea ministerului”, arata DNA.

Anchetatorii sustin ca Ferchedau, desi a avut acces la subiecte, in lucrarea scrisa de concurs a dat o serie de raspunsuri incorecte sau incomplete. Prin urmare, dupa predarea lucrarilor, Paula Manuceanu, la initiativa Iulianei Corut ar fi sustras din dosarul de concurs, anterior corectarii, lucrarea cu raspunsurile incomplete sau incorecte si a inlocuit-o cu alta lucrare rescrisa de Ferchedau in biroul si sub supravegherea sa.

„In acest fel, la momentul corectarii, comisia s-a pronuntat prin corectarea unui inscris plasmuit si astfel au fost asigurate sansele de reusita ale lui Ferchedau-Paul Cristian”, au aratat procurorii in rechizitoriu.

La 21 decembrie 2012, Ferchedau a primit propunerea de numire in functia de consilier pentru probleme europene in cadrul Directiei Generale AM POSDRU.

In schimbul interventiei pentru fraudarea concursului in favoarea lui Ferchedau, in 24 si 25 octombrie 2012, Iuliana Corut a pretins in nume propriu, de la mama acestuia, sume de bani, bunuri si alte foloase, a mai aratat DNA.

De asemenea, potrivit procurorilor, la 12 decembrie 2012, Corut ar fi solicitat, prin intermediul Simonei Dumitriu, sora sa si colega de serviciu cu Cristiana Bigan, mama candidatului, sa primeasca foloasele cerute.

Anchetatorii au mai acuzat-o pe Iuliana Corut ca, in 6 decembrie 2012, in schimbul inlocuirii lucrarii scrise a lui Paul Ferchedau, ar fi pretins de la Cristiana Bigan foloase pentru Paula Manuceanu, solicitare facuta tot prin intermediul Simonei Dumitriu.

In 11 februarie 2013, dupa inceperea urmaririi penale in acest dosar, directorul de cabinet al ministrului Muncii Iulia Corut a demisionat. Rodica Buliga, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie