Parchetul Militar a preluat dosarul accidentului aviatic din Apuseni

 

Dosarul privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni a fost declinat de catre Parchetul Curtii de Apel (PCA) Alba Iulia catre Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare, a declarat marti, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvânt al PCA Alba Iulia, Mihaela Chicea.

ciocanelDosarul privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni a fost declinat de catre Parchetul Curtii de Apel (PCA) Alba Iulia catre Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare, a declarat marti, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvânt al PCA Alba Iulia, Mihaela Chicea.

‘Din actele de urmarire penala realizate pâna în prezent a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului cu atributii în gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila, persoane având calitati ce atrag competenta Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia parchetelor militare’, se mentioneaza într-un comunicat remis marti AGERPRES.

Astfel, marti, printr-o ordonanta a Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus declinarea competentei de solutionare a acestei cauze în favoarea Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia parchetelor militare, care va continua ancheta în cauza.

Procurorii PCA Alba Iulia – Sectia de urmarire penala au încheiat un prim stadiu al cercetarilor în dosarul privind accidentul aviatic, efectuând cercetarea locului producerii accidentului, ridicarea mijloacelor materiale de proba, audierea persoanelor vatamate în accident, a persoanelor care au participat, în diferite calitati la operatiunile de salvare, medici de urgenta etc.

Au fost audiati 28 de martori din personalul ISU, SMURD, silvic, jandarmi, localnici din Horea, precum si cele 5 victime, patru medici si copilotul avionului.

De asemenea, s-a dispus efectuarea de rapoarte medico-legale, s-au solicitat si depus documentele relevante de la institutiile în cauza.

Mijloacele materiale de proba ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS si statia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmând a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate.

Procurorul general al PCA Alba Iulia, Augustin Lazar, a afirmat saptamâna trecuta ca, dupa epuizarea probatiunii la Alba Iulia si Cîmpeni, când se va forma o imagine asupra situatiei de fapt de aici, se va decide daca va fi nevoie ca acest dosar sa ramâna în continuare la PCA Alba Iulia sau ancheta va continua la Bucuresti, „în masura în care ponderea activitatilor va trebui sa fie efectuata acolo, pentru bunul mers al anchetei, pentru buna instrumentare a acestei cauze si clarificarea rapida a situatiei de fapt”.

„Noi ne-am putea declina competenta daca va fi nevoie. Vom vedea. Ne vom face o evaluarea a situatiei si, în masura în care se va dovedi ca persoane care nu pot fi cercetate de catre Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia apar în acest dosar si majoritatea, ponderea actelor de facut va fi la Bucuresti, într-o astfel de situatie ancheta ar putea continua la Bucuresti’, a declarat atunci procurorul general al PCA Alba Iulia.

Întrebat daca se refera la ministri, Lazar a raspuns ca nu doreste sa faca referire la persoane anume, fiindca nu este cazul. ‘Eu v-am precizat în ce situatii dosarul ar putea sa fie preluat la Bucuresti’, a subliniat atunci Augustin Lazar.

Pâna în prezent au fost audiate în acest caz 29 de persoane, printre care copilotul si medicii raniti în accident, personal SMURD, jandarmi, localnici, personal silvic, conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba etc.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala din cadrul PCA Alba Iulia au dispus, în 22 ianuarie, începerea urmaririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic produs în Muntii Apuseni pentru încalcarea de catre personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, daca fapta este de natura sa puna în pericol siguranta zborului, si vatamare corporala din culpa.

Doua persoane au decedat si cinci a fost ranite dupa ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a cazut într-o zona împadurita din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la 1.600 de metri altitudine. Cele sapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului si cinci persoane din echipa medicala, se deplasau la Oradea pentru o operatie de prelevare de organe pentru transplant.

Epava avionului si victimele au fost descoperite de catre trei sateni din Horea, o comuna din judetul Alba. (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Diana Dumitru), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie