CSM ar putea fi obligat sa anuleze toate hotararile prin care s-a stabilit testarea psihologica a candidatilor la concursul privind intrarea in magistratura

 

Consiliul Superior al Magistraturii risca sa fie obligat sa anuleze toate hotararile plenului care au stabilit modul in care sunt testati din punct de vedere psihologic candidatii care s-au inscris, incepand cu anul 2012, la concursul privind intrarea in magistratura. Unul dintre acesti candidati, care a promovat concursul, dar care a fost respins in urma analizei psihologice, aproape ca a reusit sa obtina in instanta anularea, ca nelegale, a tuturor hotararilor plenului CSM care reglementeaza testarea psihologica a candidatilor. Recursul declarat de CSM a inceput sa se judece la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa nu pe fondul cauzei, ci pe o cerere de abtinere a judecatoarei Gabriela Victoria Barsan.

csmCel putin trei hotarari ale Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si Regulamentul de organizare si desfasurare a concursului pentru admiterea in profesia de magistrat sunt la un pas de a fi desfiintate in instanta. Toata povestea pleaca din toamna anului 2012, cand un candidat la ocuparea unui post de procuror, pe nume Marius Iacob (coincidenta de nume cu vestitul procuror din cazul „Elodia” – n.red.), a fost declarat respins in urma testarii psihologice. Iacob a actionat in instanta Consiliul Superior al Magistraturii, cerand judecatorilor Sectiei a VIII-a de Contencios Administrativ si Fiscal a Curtii de Apel Bucuresti sa constate nelegalitatea a trei hotarari ale Plenului CSM, dintre care doua din anul 2012 si una din anul 2010, a Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului de admitere in profesia de procuror organizat in perioada iulie-octombrie 2012, si a unei Hotarari a Sectiei pentru Procurori a CSM din noiembrie 2012.

Hotararile atacate reprezinta baza testarii psihologice pentru viitorii magistrati

Cele trei hotarari ale Plenului CSM atacate in instanta si desfiintate, deocamdata, de catre Curtea de Apel Bucuresti, reprezinta chintesenta testarii psihologice a candidatilor care doresc sa ocupe o functie de procuror sau de judecator in Romania.

Un prim act atacat este Hotararea Plenului CSM nr. 562 din 2010, prin care Consiliul Superior al Magistraturii, sub presedintia judecatorului Florica Bejinaru, a hotarat organizarea activitatii de psihologie doar pentru posturile existente la nivelul CSM si al curtilor de apel. Prin aceasta hotarare, Consiliul a decis stabilirea unei specializari unice pentru psihologii incadrati la nivelul CSM si al curtilor de apel, necesara in indeplinirea atributiilor din fisa postului in domeniul de competenta „psihologia muncii si organizationala”. De asemenea, s-a decis infiintarea Biroului de psihologia personalului la nivelul CSM si acreditarea lui la Colegiul Psihologilor din Romania, precum si acreditarea structurilor de la nivelul curtilor de apel ca puncte de lucru ale acestui birou, in scopul asigurarii cadrului normativ de participare al psihologilor incadrati la curtile de apel la testarile psihologice organizate de CSM. Aceeasi hotarare a decis subordonarea administrativa a postului de psiholog de la curtea de apel presedintelui acestei instante si profesionala compartimentului de specialitate din cadrul CSM.

A doua Hotarare a Plenului CSM atacata in instanta de catre candidatul Marius Iacob poarta numarul 279 din 5 aprilie 2012, care a aprobat regulamentul de organizare si desfasurare a concursului de admitere in magistratura. Marius Iacob a atacat ca nelegale articolele 6, alineat 1, punct 2, precum si art. 26 si 27 din acest regulament. Aceste articole se refera la faptul ca, comisia de admitere verifica indeplinirea conditiilor de inscriere, centralizeaza dosarele candidatilor, intocmeste si afiseaza lista candidatilor care indeplinesc conditiile de inscriere si afiseaza lista finala a casndidatilor. Acelasi regulament stipuleaza, la un alt articol atacat ca nelegal, faptul ca, candidatii declarati admisi dupa cele doua etape ale concursului, vor fi programati pentru a se prezenta la vizita medicala. In fine, o ultima reglementare a Regulamentului atacata ca nelegala arata ca raportul referitor la indeplinirea conditiilor de numire in functia de judecator sau procuror se inainteaza sectiei competente a CSM. Sectiile CSM verifica indeplinirea de catre candidatii declarati admisi a conditiilor prevazute in Statutul judecatorilor si procurorilor, iar candidatii declarati inapti pentru exercitarea functiei, din punct de vedere medical, sunt declarati respinsi.

Citeste mai departe pe avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie