Ministerul Afacerilor Externe a sesizat Comisia Europeana cu privire la suspendarea unor imprumuturi pentru studentii romani din Marea Britanie

 

Ministerul Afacerilor Externe a sesizat miercuri Comisia Europeana cu privire la modul în care a fost pusa în aplicare, în Marea Britanie, masura de suspendare a unei anumite categorii de împrumuturi acordate de guvernul britanic studentilor europeni înscrisi în unitati de învatamânt superior din aceasta tara.

studenti 2Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul unei scrisori adresata comisarilor europeni pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Reding si celui pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Comisiei Europene, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, clarificari cu privire la conformitatea acestei masuri cu acquis-ul comunitar. „Ministerul Afacerilor Externe urmareste în permanenta, atât în contextul discutiilor bilaterale, cât si la nivelul Uniunii Europene, aplicarea completa si nediscriminatorie a drepturilor fundamentale, instituite prin Tratate, ale cetatenilor Uniunii, inclusiv acela de a se deplasa în scopul de a munci si de a studia în alte state membre. În acest sens, MAE urmareste cu atentie ca masurile luate în aceasta privinta de autoritatile din statele membre sa nu fie discriminatorii fata de cetatenii români. În demersul efectuat la Comisia Europeana, Ministerul Afacerilor Externe a avut în vedere si îngrijorarile exprimate de studenti români înscrisi în institutii de învatamânt superior din Marea Britanie care se considera discriminati în raport cu colegii lor, cetateni ai celorlalte state membre UE”, declara MAE.

Recent, autoritatile britanice au luat decizia de suspendare a împrumuturilor pentru întretinere (maintenance loans) pentru studentii din statele membre UE, în scopul verificarii legitimitatii acestor împrumuturi.

Masura se aplica studentilor români (si bulgari) care studiaza în toate formele de învatamânt superior din Marea Britanie, atât colegii private cât si universitati de stat, precum si studentilor proveniti din restul SM UE care studiaza doar la colegii private.(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Karina Olteanu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie