Statul ar putea suspenda ajutoarele sociale pentru beneficiarii care nu-si platesc impozitele pana la 31 martie

 

Statul ar putea suspenda dreptul la ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului pentru cei care nu isi achita obligatiile fata de stat. Mai exact, in cazul in care beneficiarii acestor ajutoare sociale nu isi achita taxele si impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an, dreptul la plata ar putea fi suspendat pe o perioada de 5 luni.

pusculita scutire plata impozitLegea nr. 166/2012, care aproba OUG nr. 124/2011, reglementeaza mai clar acordarea de beneficii de asistenta sociala si, in acelasi timp, majoreaza termenul pana la care pot fi achitate taxele si impozitele pentru cei care primesc ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului.

Legea, in vigoare din octombrie 2012, modifica 4 acte normative si anume:

  • Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat – care stabileste ca familiile si persoanele singure, cetateni romani, au dreptul la un venit minim garantat ca forma de asistenta sociala, care se asigura prin acordarea ajutorului social lunar.
  • Legea nr. 277/2010 – stabileste ca statul poate acorda alocatie pentru sustinerea familiei, ca forma de sprijin pentru familia cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani. „Acordarea alocatiei drept scop completarea veniturilor familiilor in vederea asigurarii unor conditii mai bune pentru cresterea, ingrijirea si educarea copiilor, precum si stimularea frecventarii de catre copiii de varsta scolara, aflati in ingrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de invatamant, organizate potrivit legii”, se arata in actul normativ amintit.
  • OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor;
  • OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului – care prevad ca parintii au dreptul la o indemnizatie de crestere a copilului in cuantum de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, pentru fiecare dintre nasteri.

Conform prevederilor legale, pentru a-si putea mentine drepturile la ajutoarele de la stat prevazute de aceste acte normative, beneficiarii trebuie sa-si achite taxele si impozitele pentru bunurile pe care le detin in proprietate. Aceasta obligatie trebuie indeplinita pana la 31 ianuarie a fiecarui an, atunci cand este si verificata de autoritati.

Practic, primarii verifica daca beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligatiile de plata catre bugetul local si intocmesc situatia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat aceasta conditie, pe care o transmit mai departe agentiilor teritoriale.

Regulile vechi, aplicabile pana in 2012, stabileau ca, daca beneficiarii nu-si plateau taxele si impozitele pana la 31 ianuarie, primarul suspenda acordarea ajutorului social pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii februarie.

Totusi, Legea nr. 166/2012 a modificat aceasta prevedere, majorand termenul pana la care pot fi achitate impozitele. Mai exact, s-a introdus o perioada de gratie de 60 de zile pentru cei care nu si-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp in care pot achita aceasta datorie si astfel se poate evita suspendarea platii ajutoarelor sociale. Concret, acestia isi pot achita impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an.

In cazul in care nici pana la aceasta data beneficiarii nu si-au platit datoriile, dreptul lor la ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului se suspenda pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii aprilie.

Pe de alta parte, daca beneficiarii isi achita obligatiile legale fata de bugetul local in timpul celor 5 luni de suspendare, plata dreptului se reia incepand cu luna urmatoare celei in care s-a achitat obligatia, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii. In schimb, daca in cursul acestor 5 luni nu sunt achitate datoriile, dreptul la ajutor inceteaza.

Atentie! Persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau mai multor copii nu sunt obligate sa achite taxele si impozitele, mentinandu-si, chiar daca nu platesc, drepturile de ajutor social.

Ajutoarele sociale au crescut la 1 ianuarie 2014

Nivelul lunar al venitului minim garantat a fost majorat, incepand cu 1 ianuarie 2014, de la 0,271 ISR la 0,283 ISR. Avand in vedere ca valoarea ISR, indicatorul social de referinta, este de 500 lei, acest lucru inseamna ca venitul a crescut de la 135,5 lei (valoare stabilita incepand cu 1 iulie 2013, n.red.) la 141,5 lei pentru o persoana singura. Procentual vorbind, aceasta inseamna o crestere de 4,4%.

Totodata, venitul minim a crescut si in cazul familiilor, fiind de:

  • 255 lei pentru familiile formate din 2 persoane
  • 357 lei pentru familiile formate din 3 persoane
  • 443,5 lei pentru familiile formate din 4 persoane
  • 527 lei pentru familiile formate din 5 persoane

Aceste majorari sunt cuprinse de OUG nr. 42/2013, in vigoare inca din 21 mai 2013. Actul normativ stabileste ca nivelul venitului minim garantat, precum si cuantumul lunar al alocatiei pentru sustinerea familiei vor creste, in doua transe, prima data de la 1 iulie 2013 si a doua oara, din 1 ianuarie 2014. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie