De ce sa apelezi la mediere in cazul in care ai comis o infractiune? Vezi 10 motive

 

Odata cu intrarea in vigoare a noului cod penal si noului cod de procedura penala numarul infractiunilor care pot fi supuse medierii a crescut, deasemeni conditiile pentru mediere sunt stabilite in mod mai clar in noua legislatie.

Mediere 4Astfel, medierea este posibila in toate infractiunile in ceea ce priveste repararea pagubelor (pretentii civile) suferite de victima/parte vatamata, o mediere in aceasta directie constituind circumstanta atenuanta si contribuind pe langa altele, la individualizarea unei pedepse mai mici. Mai mult in unele cazuri, acordul de mediere poate sta la baza unei solutii de renuntare la urmarirea penala conform art 318 Noul Cod de Procedura Penala, care stipuleaza ca aceasta institutie de drept procesual penal poate fi utilizata de procuror daca inculpatul  depune „eforturi pentru inlaturarea/diminuarea consecintelor infractiunii”. Participarea la medierea conflictului penal este o dovada clara ca inculpatul a depus eforturile necesare eliminarii consecintelor faptei sale.

In cazurile in care raspunderea penala se poate inlatura prin retragerea plangerii prealabile ori impacarea partilor, medierea infractiunii sub toate aspectele sale este lasata la indemana partilor din conflictul penal: inculpat si victima. Ambii sau unul dintre acestia va demara procedurile de mediere, si in urma medierii, daca s-a agreat o solutie finala care priveste toate aspectele conflictului penal, Acordul de mediere rezultat  va avea efecte extinctive atat in latura penala cat si in cea civila. Totul depinde de ceea ce se discuta in mediere, ceea ce se analizeaza in cadrul discutiilor din mediere, si in cele din urma ceea ce se contracteaza, ceea ce se convine de catre parti cu ajutorul si prin facilitarea mediatorului. Cert este ca raspunderea penala in aceste cazuri va fi inlaturata daca partile inteleg si doresc acest efect al acordului de mediere, adica in cunostinta de cauza intelegerea lor stinge intrutotul conflictul dintre ei si consecintele lui, fie penale, fie civile.

Motivele faptuitorului/inculpatului pentru a apela la mediator imediat dupa savarsirea faptei sau in timpul urmaririi penale:

1.       Dorinta de inlaturare a efectelor si consecintelor negative ale infractiunii, atat de ordin pecuniar cat si de ordin moral (prin prezentare de scuze ori discutarea cauzelor care au dus la savarsirea faptei)

2.       Importanta materializarii acestei dorinte prin parcurgerea procesului de mediere, importanta considerabila in fata organelor de cercetare penala daca se ajunge la un Acord de Mediere (procuror – incetarea procesului penal ori posibilitatea in anumite cazuri si conditii sa renunte la urmarirea penala) ori in fata instantei de judecata (judecator – incetarea procesului penal ori posibilitatea suspendarii executarii pedepsei sau individualizarea unei pedepse mai mici)

3.       Avantaje de ordin psihologic foarte importante prin discutiile cu mediatorul despre conflictul penal (cauze si efecte pentru el), avand in vedere ca in cadrul medierii penale are loc acea „descarcare psihologica” prin care inculptatul isi amelioreaza si stabilizeaza starea interioara provocata de conflict si iminenta unei pedepse penale. Impacarea cu sine poate fi rezultatul unei medieri. (In timpul facultatii, facand practica in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi am observat ca majoritatea detinutilor nu erau impacati cu situatia privind fapta lor – nu neaparat juridic, stand intr-o incertitudine psihologica privitoare la culpa lor, la victima, la familie, acestia povestind frustrarea in care traiesc zilnic)

4.       Posibilitatea ca in procesul de mediere sa fie prezente si terte persoane, creste gradul de incredere in sine al inculpatului, stiut fiind ca increderea in sine merge pana la cel mai low nivel in aceste momente/situatii

5.       Impacarea cu victima este un castig emotional foarte mare pentru suspect, avand in vedere cazurile in care infractiunea este urmare a culpei ori praeterintentiei, si mai ales cazurile in care intre faptuitor si victima este o relatie de prietenie, amicitie, familie, afinitate.

Citeste mai departe avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. Daniel V. spune:

    O observatie cu privire la ‘impacarea’ dintre victima si agresor (si alte variante). Nu stiu daca poate fi inteleasa in sensul impacarii din cadrul unei relatii existente si durabile cum ar fi in cazul materiei familiale si a celei comerciale.

    Cred ca din toate domeniile de practicare a medierii, pentru acordul obtinut, cel mai indepartat si nepotrivit este acesta, al ‘impacarii’. Imi aduc aminte de profesorii din UK, care subliniau in medierea comunitara/penala accentul cade pe ‘closure’ pentru victima si mai putin pe linistea psihologica a infractorului. De asta si sesiunea comuna este extraordinara, pentru ca in cel mai fericit caz vorbim doar de sesiuni separate, cu victima si cu agresorul.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie