Rapel la apel – aducerea cu picioarele pe pământ

 

Încep să fiu nostalgic după perioada când medierea era “doar” o ocupatie institutionalizată în România din 2000 …

Adrian Bădilă

Adrian Bădilă, mediator

Felicit FINBAN pentru apelul la dialog a asociatiilor profesionale de mediatori !
Nu sunt foarte optimist pentru finalizarea demersului pe termen scurt, dar merită incercat, cu atât mai mult cu cât cel mai mare sprijin în acest demers ne este (era?) dat chiar de Consiliul de Mediere care scoate pe bandă  hotărâri cu impact major asupra corpului profesional al mediatorilor, fără nici o urmă de transparentă decizională…  si ne mai si trimite pe la conferinte prin tară pe “reprezentantul Secretaritului Tehnic al Consiliului de Mediere” să ne frece ridichea de la tribună în mijlocul conferintei, că nu avem comportament de soldati disciplinati.
Totodată, contextul mai e favorabil si pentru că  membri Consiliului de mediere si-au terminat mandatul “curat” de alesi, au probleme de legitimitate măcar la nivel de perceptie si poate îsi vor aminti că ei sunt produsul nostru si nu invers.

Departe de mine gândul de a nu respecta în literă si spirit legislatia, regulamentele, codurile de conduită; nu o să înteleg niciodată de ce ar fi nevoie de sanctiuni pentru mediatori prevăzute expres ca să aplicăm întocmai prevederile legale. Acestea presupun însă pe lângă un articol de lege sau de regulament si mecanisme de implementare – aici intervine Consiliul de Mediere ca organism de reglementare, care are obligatia să tină cont de realitate si să identifice  solutii rezonabile împreună cu asociatiile profesionale ale mediatorilor.

Referitor la Hotararea 235/2014 a Consiliului de Mediere eu mi-am facut cele 100 puncte profesionale prevăzute in Regulamentul din 2007 pentru 5 ani de activitate, dar nu îmi pot reprima dezamăgirea privind lipsa de predictibilitate a actiunilor/hotărârilor Consiliului de Mediere si de transparentă. Suntem 10.000 de mediatori, specialisti în construirea consensului (stie toată lumea) si tocmai alesii nostri manifestă simptome de autism la nevoile societătii românesti in general si a corpului profesional al mediatorilor in special ?

Demersul FINBAN mi se pare foarte important pentru că eficienta si eficacitatea asociatiilor profesionale ale mediatorilor nu depind de Consiliul de mediere decât indirect. Dialog, parteneriat, colaborare sunt cuvinte cheie cunoscute de orice mediator, dar ele presupun sentimentul de apartenentă la profesie, entuziasm, tolerantă, alocare de resurse si nu in ultimul rand pragmatism. Vrem legi noi, dar nu ne-am armonizat punctele de vedere între noi si uităm că legiuitorul (Parlamentul actual) e preocupat mai mult de obtinerea unanimitătii de partid prin racolare, nu de consens in societate.

În ceea ce priveste tematica propusă spre dezbatere asociatiilor profesionale de către FINBAN, am câteva scurte comentarii personale:
•    Tendinta de monopol  a actualilor furnizori de formare asupra cursurilor de perfectionare a mediatorilor trebuie să înceteze; rolul membrilor Consiliului de mediere nu este acela de a forma o castă închisă de furnizori de formare continuă, ci de a asigura standarde de calitate si mecanisme de monitorizare/ evaluare a implementării acestora în practică.
•    În ceea ce priveste armonizarea abordărilor si corelarea eforturilor asociatiilor profesionale ale mediatorilor, este preferabilă reteta de succes din spatiul anglo-saxon (si nu numai) aplicabilă de peste 30 ani –  retea/retele/ platforme informale de colaborare.
•    Comisia consultativă trebuie să îsi reia rolul si atributiile stabilite initial, cu respectarea regulamentului asumat – miza în comisia consultativă nu este aceea de a asigura perpetuarea cu titlu de interimat a unor colegi în fruntea comisiei mai mult de 6 luni doar pentru că sunt vocali, ci de a influenta deciziile Consiliului de Mediere prin documente de pozitie clare, în sensul cresterii prestigiului profesiei de mediator în România.

Pentru a preîntâmpina o întrebare uzuală, dar nefericită de pe mediile de socializare adresată celor care au si alte opinii, anunt că mă tentează ideea să candidez ca membru în  viitorul  Consiliu de mediere (dacă se mai organizează alegeri), măcar asa, de amorul artei….

Adrian Bădilă
Mediator

Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva  a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie