Calificarea activitatilor de consultanta si management in cadrul unei microintrepronderi
Firmele care obtin venituri din consultanta si management pot plati din 1 ianuarie 2014 impozit pe veniturile microintreprinderilor, cu conditia ca aceste venituri sa nu depaseasca 20% din veniturile totale. Insa calificarea activitatilor de consultanta si management ridica unele probleme, in conditiile in care Codul fiscal nu ofera exemple concrete in acest sens. Totusi, exista argumente cu care firmele pot sa justifice veniturile obtinute din astfel de activitati.
Potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal in noiembrie anul trecut prin OUG nr. 102/2013, firmele care vor sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor de 3% trebuie sa indeplineasca o noua conditie obligatorie, valabila din 1 ianuarie 2014.
Mai exact, acestea trebuie sa obtina venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de 80% din veniturile totale.
Cu alte cuvinte, firmele care obtin venituri din consultanta si management pot plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, desi vechea legislatie nu permitea acest lucru, cu conditia ca veniturile respective sa nu depaseasca 20% din veniturile totale.
Desi definitia microintreprinderii a fost completata cu o noua conditie obligatorie, respectiv obtinerea de venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de 80% din veniturile totale, totusi nu au fost aduse si clarificari in ceea ce priveste activitatile de consultanta si management si nici exemple concrete in acest sens, a declarat pentru AvocatNet.ro Emilia Moise, tax adviser, senior manager Grant Thornton.
Avand in vedere ca aceste activitati nu sunt specificate clar in Codul fiscal, incadrarea lor intr-un cod CAEN poate ridica unele probleme.
“In ceea ce priveste codurile CAEN, este de mentionat faptul ca, in general, descrierea fiecarui cod cuprinde si liste de activitati care sunt si care nu sunt cuprinse in respectiva sub-diviziune. Cu toate acestea, clasificarea unei activitati/operatiuni sub un anumit cod CAEN poate ridica probleme, deoarece este necesara analiza tuturor aspectelor relevante pentru respectiva activitatea/operatiune”, a subliniat specialistul.
In conditiile in care activitatile/operatiunile desfasurate de o societate trebuie sa se regaseasca in codurile CAEN ale acesteia (fie in codul CAEN principal, fie in codurile CAEN secundare), codurile CAEN trebuie alese astfel incat sa reflecte activitatile/operatunile desfasurate de societate, a punctat Emilia Moise.
Calificarea procentului de 80% a veniturilor care sa NU fie din consultanta si management
In cazul unui control al Fiscul, pentru a sustine incadrarea unei societati in categoria microintreprinderilor este necesara, printre altele, argumentarea faptului ca 80% din veniturile totale nu au fost obtinute din activitati de consultanta si management, a explicat Emilia Moise.
“In acest sens, se au in vedere atat considerente de forma, dar mai ales elemente de substanta. Cu alte cuvinte, pe de o parte este analizata conformitatea conditiilor contractuale cu activitatile/operatiunile efectiv desfasurate, iar pe de alta parte este evaluata natura acestor activitati, din perspectiva substantei economice”, a continuat aceeasi sursa.
In plus, Emilia Moise sustine ca pentru a justifica faptul ca 80% din veniturile totale ale firme au fost obtinute din alte activitati decat cele din consultanta si management pot fi folosite contractele incheiate in acest sens, la care se adauga alte documente justificative specifice fiecarui caz in parte, in functie de natura activitatilor/operatiunilor desfasurate, astfel incat sa fie argumentat scopul economic al acestora.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!