Consiliul Superior al Magistraturii va analiza articolul cu privire la secretizarea dosarelor penale din Noul Cod Penal

 

Consiliul Superior al Magistraturii va analiza în urmatoarea perioada „codul de procedura” care reglementeaza modul în care presa poate avea acces la dosarele de coruptie si dosarele penale, în general, dupa intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. Instantele si Parchetele nu mai pun la dispozitia jurnalistilor rechizitorii sau referate pentru ca în acest moment nu este clar ce documente mai pot fi publicate si ce documente sunt secretizate. Potrivit Noului Cod Penal, daca un magistrat transmite unui jurnalist un document dintr-un dosar înaintea unei sentinte definitive, acesta ar putea fi sanctionat închisoare.

csmNoul Cod Penal în vigoare de la 1 februarie 2014 prevede la articolul 277 ca publicarea rechizitoriilor, referatelor de arestare si în principiu a oricaror informatii din dosarele penale care nu au fost solutionate definitiv se pedepseste cu închisoarea

Articolul în cauza prevede urmatoarele:

Art. 277 (1) – Divulgarea, fara drept, de informatii confidentiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmeaza sa se administreze o proba, de catre un magistrat sau un alt functionar public care a  luat cunostinta de acestea în virtutea functiei, daca prin aceasta poate fi îngreunata sau împiedicata  urmarirea penala, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) – Dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauza penala, înainte  de a se dispune o solutie de netrimitere în judecata ori de solutionare definitiva a cauzei, de catre un  functionar public care a luat cunostinta de acestea în virtutea functiei, se pedepseste cu închisoare de la o luna la un an sau cu amenda.

(3) – Dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, de catre un martor, expert sau interpret, atunci când aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu închisoare de la o luna la un an sau cu amenda.

(4) – Nu constituie infractiune fapta prin care sunt divulgate ori dezvaluite acte sau activitati vadit ilegale comise de autoritati într-o cauza penala.

În traducere, formularea ”dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauza penala, înainte de a se dispune o solutie de netrimitere în judecata ori de solutionare definitiva a cauzei” înseamna ca presa nu va mai avea acces la nici un fel de informatii din dosarele penale pâna ce ele nu for fi solutionate cu o sentinta definitiva.

În acest moment instantele si parchetele nu mai transmit presei documente precum rechizitorii trimise în judecata, referate cu propunerile de arestare si în unele cazuri si sentinte pentru ca nici pentru judecatori sau procurori nu este clar daca nu comit o infractiune transmitând aceste documente.

Relatia dintre presa si sistemul judiciar este reglementata de un cod de procedura. Denumit ”Ghid privind relatia dintre sistemul judiciar si mass-media”, în baza acestui cod instantele si parchetele furnizau, ca urmare a unor cereri oficiale, documente privind cauzele penale.

Contactat de gândul vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu a declarat ca CSM va discuta în urmatoarea perioada ”armonizarea” ghidului de colaborare presa – magistrati având în vedere noul Cod.

Surse din sistem au explicat pentru gândul ca optiunea Parchetului General, spre exemplu, este ca presa sa nu mai aiba acces la majoritatea documentelor. În schimb, aceleasi surse spun ca alte institutii judiciare ar dori ca relatiile cu presa sa ramâna acelasi, adica presa sa aiba acces la documentele mentionate mai sus.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie