Valuta forte in mediere

 

As adresa tututor colegilor mei o intrebare.

incredereCare credeti ca este valuta forte in mediere ? Si daca ma gandesc bine, in orice domeniu.

Raspunsul la aceasta intrebare, probabil multi il vor considera ca este foarte simplu. Ar putea, nu-i asa, sa raspunda pana si un copil mai rasarit, care stie ce inseamna cuvantul valuta.

Dar depinde si pe cine intrebi. Daca intrebi, sa-mi iertati termenul, un bisnitar, in mod sigur va raspunde euro sau lira sterlina.

Daca intrebi un osan (din Tara Oasului), de pilda, iti va spune ca tuica de prune. Daca intrebi unul care se ocupa cu mic trafic, iti va spune ca tigarile. Daca il intrebi pe Decebal Traian Remes, iti va spune probabil o plasa cu caltabosi.

Dar daca il intrebi pe Ponta , oare ce va raspunde ? Probabil ca… o rosie… montana.

Totusi, daca intrebi un mediator, care ar putea fi valuta forte la noi in profesie, oare ce ar raspunde ?

Haideti sa vedem, ghiciti ?

Si va dau un indiciu si anume ca de raspunsul la aceasta intrebare depinde succesul sau insuccesul in aceasta profesie.

L-as putea aprecia ca fiind cel mai pretios si foarte rar lucru, nu doar de pe planeta asta ci si din intreg universul. Cel mai scump mineral,  metal,  substanta sau element rar si chiar cel mai mare diamant vazut vreodata, palesc ca valoare in fata acestui lucru. Cred ca nici nu e corect sa-l numesc lucru, fiindca nu poate fi cantarit, pipait, vazut sau mirosit.

Oare ce ar putea fi …

Ma gandesc daca sa va mai tin in suspans sau nu …

Valuta forte in mediere este ceva despre care am mai scris cu buna vreme inainte, daca veti avea curiozitatea sa cititi postarile mele anterioare.

Este vorba despre INCREDERE.

Da, increderea este valuta forte in mediere. Se castiga greu, in ani de zile si chiar zeci de ani si o poti pierde in cateva secunde si sa n-o mai ai niciodata.

Fara incredere nu poate avea loc medierea. O data increderea in fortele tale proprii de a gestiona situatii complexe si oameni, apoi increderea oamenilor in tine de ati incredinta viata si secretele lor. Iar mai apoi increderea celorlalti in munca si calitatea muncii tale. Pentru a avea incredere sa te recomande si altora.

Daca ma limitez doar la domeniul medierii, in lumina evenimentelor din ultima vreme, as putea sa spun ca mai marii medierii si anume membrii CdM, au pierdut din vedere sau au neglijat intr-un mod iresponsabil acest lucru foarte important iar in loc sa conserve si sa mareasca capitalul de incredere al mediatorilor in persoana lor, au decis sa-si mareasca capitalul financiar in detrimentul celui de incredere. Si totul are un pret.

Au dorit sa faca bani foarte multi dintr-un segment al medierii si au si reusit, dar in schimb au pierdut un lucru mult mai de pret. Increderea celor pe care pretindeau ca ii reprezinta. Si acum vor trebui sa plateasca pretul. Nu e nimeni de vina, A fost alegerea lor.

Daca ar fi ales increderea noastra probabil ar fi avut bani mai putini, dar puteau sa ne priveasca si sa-i privim in ochi. Imi pare rau ca au ales sa n-o poata face.

E o lectie de viata din care toti am avea ceva de invatat. Nu exista o pedeaspa mai mare in opinia mea , decat aceea sa nu-l poti privi pe semenul tau in ochi. Si cu atat mai mult pe colegul sau pe camaradul tau care si-a pus viata si viitorul in mainile tale. Asa cum mii de mediatori si-au pus sperantele, viata si viitorul in mainile lor.

Cred ca nu mai e cazul sa mai spun altceva. In scoala mai intai trebuie sa inveti si dupa aceea dai test. In viata e invers. Mai intai dai test… si pe urma inveti.

Danciu Viorel – mediator
Presedintele Asociatiei Mediatorilor Ardeleni

Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva  a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie