Noul Cod penal. Drepturile avocatilor au fost extinse dar vor fi amendati mai usor

 

Intrarea in vigoare a Noilor Coduri penale, din 1 februarie 2014, a adus noutati importante in ceea ce priveste activitatea avocatilor. Pe de o parte, au fost extinse drepturile avocatilor de a-si apara clientii. Insa pe de alta parte, avocatii trebuie sa fie mult mai atenti la ceea ce declara in fata instantei, pentru ca pot fi amendati mult mai usor decat pana acum.

avocat2Profesorul universitar Mihai Adrian Hotca, avocat in Baroul Bucuresti, a declarat pentru AvocatNet.ro ca, din perspectiva avocatilor, Noile Coduri penale, care au intrat in vigoare la 1 februarie 2014, au consolidat prevederile referitoare la dreptul la aparare.

Mai exact, Mihai Hotca a subliniat ca printre modificarile legislative care consolideaza dreptul la aparare se numara:

  • dreptul de a consulta dosarul de urmarire penala;
  • asigurarea confidentialitatii comunicarilor dintre avocat si persoana retinuta sau arestata;
  • reglementarea unor drepturi similare cu cele ale inculpatului in favoarea partii vatamate, partii civile sau partii responsabile civilmente.

Avocatii au dreptul sa consulte dosarul de urmarire penala

Dintre modificarile privind dreptul la aparare, cea mai importanta este cea privind dreptul avocatilor de a consulta dosarul de urmarire penala, considera specialistii in domeniu.

Potrivit NCPP, consultarea dosarului de urmarire penala presupune studierea actelor din el, dreptul de a nota date sau informatii din dosar si de a obtine fotocopii, pe cheltuiala clientului.

Concret, avocatul partilor si al subiectilor procesuali principali poate consulta dosarul pe tot parcursul procesului penal, iar acest drept nu poate fi exercitat, nici restrans in mod abuziv, se precizeaza in NCPP. De asemenea si partile si subiectii procesuali principali au dreptul de a consulta dosarul de urmarire penala.

Radu Chirita, coordonatorul casei de avocatura Chirita si Asociatii, ne-a precizat, intr-un articol publicat recent de AvocatNet.ro, ca din punctul de vedere al activitatii avocatilor din penal este importanta dispozitia din Noile Coduri penale care permite accesul la dosarul de urmarire penala, dosar care, pana la 1 februarie, era tinut secret de catre organele de urmarire penala.

„In masura in care accesul va fi asigurat, iar avocatul va avea cunostinta de actele dosarului de urmarire, avocatii vor renunta la atitutidinea oarecum pasiva din faza de urmarire in care nu prea aveau ce sa faca din lipsa de informatii despre dosar. Cu atat mai mult cu cat legalitatea probatiunii va fi verificata doar la debutul procesului si cu atat mai mult cu cat nu se vor mai administra in faza de judecata probele neconstestate, cred ca avocatii vor trebui sa fie mai activi in faza de urmarire penala”, ne-a explicat Radu Chirita.

In cursul urmaririi penale, procurorul stabileste data si durata consultarii dosarului intr-un termen rezonabil, dar acest drept poate fi delegat organului de cercetare penala. De asemenea, in timpul urmaririi penale, procurorul poate restrictiona motivat consultarea dosarului, daca prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfasurari a urmaririi penale, se mentioneaza in noua legislatie in materie penala.

Cu toate acestea, avocatul are obligatia sa pastreze confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinta cu ocazia consultarii dosarului din cursul urmaririi penale.

„In toate cazurile, avocatului nu ii poate fi restrictionat dreptul de a consulta declaratiile partii sau ale subiectului procesual principal pe care il asista ori il reprezinta. In vederea pregatirii apararii, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunostinta de intreg materialul dosarului de urmarire penala in procedurile desfasurate in fata judecatorului de drepturi si libertati privind masurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participa”, se mai scrie in noile prevederi penale.

Avocatii pot asista la efectuarea oricarui act de urmarire penala

Conform prevederilor articolului 92 din Noul Cod de procedura penala (NCPP), in cursul urmaririi penale, avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala, cu exceptia:

  • perchezitiei corporale sau a vehiculelor in cazul infractiunilor flagrante
  • situatiei in care se utilizeaza metodele speciale de supraveghere ori cercetare.

Printre metodele speciale de supraveghere sau cercetare prevazute in NCPP se numara interceptarea comunicatiilor sau orice tip de comunicare la distanta, accesul la un sistemul informatic, supravegherea video, audio sau prin fotografiere, localizarea sau urmarirea prin mijloace tehnice si obtinerea datelor privind tranzactiile financiare ale unei persoane.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie