Justitiabilii pasesc cu pasi mici dar siguri pe drumul medierii

 

Din ce în ce mai multe voci reclama costurile mari, financiare si de timp, generate de procesele în instanta si, ca urmare, justitiabilii au început sa recurga la solutionarea alternativa a disputelor pe cale amiabila, prin procedura medierii.

mediere remitere datorieReglementata Legea nr. 192 din 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, procedura medierii este de natura sa aduca beneficii esentiale partilor aflate într-o disputa si, în acelasi timp, poate fi decisiva în decongestionarea activitatii instantelor de judecata. Avându-se în vedere implicatiile pozitive ale medierii, din luna august a anului trecut a devenit aplicabila sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare în judecata, daca nu se parcurge procedura prealabila de informare cu privire la avantajele medierii. Partile nu pot fi obligate sa se împace prin mediere, dar trebuie sa se prezinte în fata unui mediator pentru a fi informate cu privire la existenta acestei alternative legale si avantajele pe care le confera. Dovada participarii la sedinta de informare se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.

Definitie legala: „Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si având liberul consimtamânt al partilor.”

La mediere pot apela atât persoanele fizice, cât si persoanele juridice care au conflicte si care doresc sa le stinga pe cale amiabila.

Mediatorul este o persoana calificata sa conduca procedura medierii si este autorizat în conditiile legii medierii. Mediatorul nu judeca partile si nu da verdicte. Menirea lui este sa faciliteze dialogul dintre parti, în urma caruia acestea sa genereze optiuni în vederea solutionarii divergentelor existente.

Noutatea pe care o aduce medierea

Partile implicate într-un litigiu au avut dintotdeauna la dispozitie cai prescrise de lege pentru a ajunge la o întelegere care sa puna capat starii lor conflictuale. Dar daca avem în vedere, de exemplu, contractul de tranzactie, în materie civila, aceste institutii juridice constituie mai degraba compromisuri rezultate din dorinta partilor de a nu suferi un rau mai mare decât cel imanent conflictului existent, iar nu modalitati de înlaturare completa si definitiva a disputei lor.

Elementul de noutate pe care îl aduce medierea în sfera solutionarii diferendelor interumane consta, în principal, în crearea unor conditii optime pentru cointeresarea partilor în ajungerea la un acord pe deplin satisfacator si de lunga durata, în cadrul unui proces laborios de identificare si expunere reciproca a chestiunilor aflate în divergenta, de clarificare a acestora prin discutii libere si deschise purtate într-un cadru intim si civilizat, la finele caruia partile vor descoperi singure solutia corecta a problemei lor.

Citeste mai departe pe ziarulevenimentul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie