Presedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor: Importurile de gaze pentru Romania sunt complet monopolizate de Gazprom

 

Importurile de gaze pentru tara noastra sunt complet monopolizate de Gazprom, a declarat, ieri, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor. Domnia sa ne-a spus: „Se spune ca putem aduce în tara gaze prin conducta Szeged-Arad, dar Gazprom a concesionat segmentul de pe teritoriul ungar al conductei. Deci Gazprom a monopolizat intrarile si iesirile de gaze din tara noastra”.

import gazeDeclaratiile deputatului Iancu vin în contradictie cu cele ale presedintelui Traian Basescu, care a spus, ieri: „România nu este dependenta de importurile de gaze din Federatia Rusa, deci nu are o grea dependenta de aceste importuri si le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie sau chiar cu gaze. Prin interconectorul cu Ungaria, putem primi gaze si din Norvegia”.

Specialistii din piata de energie ne-au explicat ca, partial, amândoi au dreptate: „România poate rezista pâna în octombrie numai cu gazul intern din înmagazinare si productia curenta. Prin conducta de legatura cu Ungaria, vine, într-o proportie importanta si gaz rusesc importat de alta tari europene”.

Iulian Iancu sustine ca liberalizarea pretului gazelor nu se poate face în acest ritm alert în cazul României tocmai din cauza particularitatilor pietei: „Dublarea pretului gazelor pentru industrie este enorm pentru ca se face într-o perioada de doi ani. Aceasta crestere a afectat grav industria care asigura circa o treime din PIB. Gazprom are monopolul importurilor, iar Romgaz si Petrom pe cel al productiei interne. Despre ce piata libera mai vorbim? Nu este corect ca UE sa ceara liberalizarea pietei din România pâna nu avem alte surse de provizionare si o concurenta mai mare. Tari ca Franta, Germania, Spania si Italia au între 5 si 10 surse de aprovizionare”.

Domnia sa propune interdictia exporturilor pâna la asigurarea unei rute alternative de import a gazelor, care sa concureze cu Federatia Rusa. De asemenea, parlamentarul sustine ca din taxa perceputa de stat producatorilor de gaze pe veniturile din liberalizare, 70% ramâne la acesti producatori si 30% – la stat. Domnul Iulian Iancu sustine ca membrii Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor vor propune ca taxa sa fie împartita frateste între bugetul statului, producatorii de gaze si consumatori.

* UE vrea sa amâne dosarul anti-trust împotriva Gazprom

Oficialii Uniunii Europene reevalueaza dosarul antitrust, întocmit în urma cu circa doi ani, împotriva Gazprom si analizeaza rolul pe care l-ar putea juca investigatia în disputa privind conflictul din Ucraina, au afirmat surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg. Astfel, dosarul Gazprom ar putea fi amânat pâna la solutionarea crizei sau ar putea fi utilizat ca parte a raspunsului UE fata de situatia din Crimeea, sustin sursele citate.

Mark Powell, avocat la White & Case, în Bruxelles, a declarat: „Uneori, progresul dosarelor este accelerat sau încetinit din cauza unor imperative de natura politica. Nu ar fi o surpriza daca CE ar decide sa înghete dosarul pentru o perioada, pentru a vedea ce reactii provoaca”.

Rusia sustine ca Ucraina are datorii de 2 miliarde de dolari catre grupul Gazprom în contul importurilor de gaze naturale. Gazprom livreaza prin Ucraina aproximativ 16% din consumul de gaze al Europei. Tensiunile din ultimele zile au provocat scaderea actiunilor Gazprom cu 12% pe bursa de la Moscova. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie