Ce banci isi disputa primele locuri in topul profiturilor?

 

Competitia la vârful ierarhiei bancare pastreaza cea mai mare banca româneasca dupa active, BCR, si în topul profiturilor. BCR a facut profit net de 134 milioane de euro, de peste doua ori mai mare decât Erste Bank, actionarul sau majoritar. A doua cea mai mare banca, BRD, a dezamagit suprinzator si a ramas pe pierdere, când lumea se astepta la profit. A treia, Banca Transilvania, îsi continua galopul de sanatate, cu o crestere de profit net de 30% peste cel din 2012.

banca1Dupa lidera BCR, locul doi în topul profiturilor este disputat între Banca Transilvania (TLV, circa 100 de milioane de eiuro) si Raiffeisen Bank (60 mil. euro la 9 luni), care înca nu si-a anuntat rezultatele pe 2013.

Pierderea înregistrata de BRD a fost anuntata atunci când înca multi jucatori de la bursa pariau pe un rezultat pozitiv.

BRD, a doua cea mai mare banca din sistem, cu active de peste 47 de miliarde lei, a înregistrat în 2013 pierderi de 385 de milioane de lei, dupa ce daduse sperante cu un profit de 51 de milioane de lei pe primele noua luni ale anului trecut.

Pâna în cele din urma creditele neperformante i-au învins pe managerii bancii controlate de Societe Generale. BRD a trebuit sa acopere creditele neperformante cu provizioane, care au depasit profitul operational.

Actiunea BRD a pierdut peste 5% din valoare în ultimele 12 luni, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pâna la 8,8 lei / titlu. Este a patra cea mai mare companie româneasca listata la BVB, dupa OMV Petrom, Romgaz si Fondul Proprietatea,  cu o capitalizare bursiera (valoarea de piata) de peste 6,1 miliarde de lei (aproape 1,4 milairde euro).

BCR a ramas lidera sistemului bancar dupa active, în pofida scaderii acestora cu 8,9%, pâna la mai mult de 66,7miliarde de  lei (peste 14,9 miliarde de euro) la 31 decembrie 2013.

Cu profitul sau net de aproape 600 de milioane de lei (134 de milioane de euro), BCR si-a salvat, probabil, actionarul majoritar Erste Bank de la rusinea pierderilor. Erste a reusit un câstig net de doar 61 de milioane de euro.

Trebuie remarcat faptul ca veniturile nete ale BCR din comisioane au contribuit decisiv la profit, crescând cu 17,7%, pâna la  la 747,7 milioane, „datorita accentului dedicat operatiunilor de tranzactii si plati”. În schimb,venitul net din dobânzi a fost mai mic cu 3% în 2013 fata de 2012, ajungând la 2.803 milioane de lei (634 milioane euro), „din cauza cererii modeste de credite, în pofida revenirii graduale a afacerilor noi”, potrivit raportului BCR.

BCR nu este listata la Bursa, ca urmare a campaniei Erste Bank (EBS) de a convinge Societatile de Investitii Financiare (SIF) sa-si schimbe actiunile BCR pe actiuni EBS.

În fine, Banca Transilvania (TLV), cea mai atletica banca româneasca dupa salturile înregistrate  în ultimii ani,  si una dintre cele doar câteva cu capital românesc, a înregistrat un profit cu 30% mai mare decât în 2012, de 443,1 milioane lei.

Cu putin peste 100 de milioane de euro, profit net, Banca Transilvania este si una dintre celoe mai profitabile din România. Activele Bancii Transilvania depasesc 32 de miliarde de lei.

Actiunea TLV a câstigat în valoare la Bursa 69% în ultimele 12 luni, banca ajungând a cincea cea mai mare companie româneasca (si a saptea în total) de la BVB, cu o valoare de piata de 3,8 miliarde de lei (854 milioane de euro). Pe primul loc este Erste Bank si pe al saselea compania sud africana de investitii imobiliare NEPI.

Mai jos de „podiumul” celor mai mari trei banci lucrurile nu stau neaparat mai rau.

A patra banca în termeni de active din România, CEC Bank, a încheiat anul trecut cu un profit brut de circa 65 de milioane lei, aproape dublu fata de rezultatul din 2012, desi mic, în comparatie cu al celorlalte. Mai mare decât cel al BRD, totusi.

Raiffeisen Bank România a încheiat primul semestru din 2013 cu un profit net de 60 de milioane euro  si probabil ca nu va înregistra mai putin de 100 de milioane de euro pe întreg anul.

A treia banca listata la bursa, Banca Comerciala Carpatica (BCC), a înregistrat un profit în crestere pâna la 38 milioane de  lei , mai ales ca urmare a recuperarii creantelor din impozitul amânat.

BCC nu este o banca mare, cu active totale de 4,06 miliarde de lei,  în scadere datorita vânzarii unei parti a portofoliului de titluri de stat , în valoare de 1.042 mil lei.

BCC este ultima dintre cele trei banci listate la BVB si a douazeci si patra dupa marilme de la cota acesteia, cu o valoare de piata de nici 189 de milioane de lei (42 milioane de euro). A ctiunea BCC a câstigat 135  în ultimele 12 luni.

În total

Sistemul bancar a încheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 de milioane de lei, (primul profit cumulat dupa trei ani consecutivi de pierderi) în conditiile în care 23 de banci au raportat profit pentru 2013, iar 17 banci au avut pierderi, potrivit unui raport al SIF Muntenia.

„A continuat sa de manifeste procesul de dezintermediere (deleverage)”, se spune în raportul citat.

Activele totale ale sistemului bancar românesc s-au redus in 2013 cu doar 3 miliarde de lei, de la 365 la
362 miliarde, dupa ce la jumatatea anului scazusera la 355 miliarde de  lei.  Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie