Contribuabili inactivi. Noutati fiscale

 

Noutatile la care ne referim au fost aduse la Codul fiscal – prin O.U.G. nr. 102/2013 – si la Codul de procedura fiscala – prin O.U.G. nr. 8/2014.

codul fiscal    Stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe

De la 1 ianuarie 2014, contribuabilii (persoane impozabile stabilite în România) declarati inactivi care desfasoara activitati economice în perioada de inactivitate sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor si taxelor prevazute de Codul fiscal, dar, în perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate.

Art. 11 alin. 11 din Codul fiscal, din care face parte dispozitia de mai sus, a fost modificat prin O.U.G. nr. 102/2013, cu aplicare de la începutul anului acesta. Acelasi text mai spune ca, pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate în perioada în care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operatiunilor care urmeaza a fi efectuate dupa data înregistrarii în scopuri de TVA care dau drept de deducere, se ajusteaza în favoarea persoanei impozabile, prin înscrierea în primul decont de taxa depus de persoana impozabila dupa înregistrarea în scopuri de TVA, sau, dupa caz, într-un decont ulterior, taxa aferenta:

– bunurilor aflate în stoc si serviciilor neutilizate, constatate pe baza de inventariere, în momentul înregistrarii;
– activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum si activelor corporale fixe în curs de executie, constatate pe baza de inventariere, aflate în proprietatea sa în momentul înregistrarii. În cazul activelor corporale fixe, altele decât bunurile de capital, se ajusteaza taxa aferenta valorii ramase neamortizate la momentul înregistrarii. În cazul bunurilor de capital se aplica prevederile art. 149;
–  achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit înainte de data înregistrarii si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data.

Tot de anul acesta se aplica si dispozitiile modificate ale alin. (12) ale aceluiasi articol, care prevede ca beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabili persoane impozabile stabilite în România, dupa înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie