Fostul general Victor Atanasie Stanculescu cere eliberarea conditionata

 

Fostul general Victor Atanasie Stanculescu a cerut, luni, la Judecatoria Sectorului 4, sa fie eliberat conditionat, avocatul din oficiu care l-a aparat spunând ca în cazul acestuia ar trebui sa se aplice prevederile legale mai favorabile si sa fie eliberat dupa executarea unei treimi din pedeapsa.

Victor Atanasie StănculescuVictor Atanasie Stanculescu a fost adus, luni dimineata, la Judecatoria Sectorului 4 pentru judecarea cererii sale de eliberare conditionata din penitenciar, dupa ce a executat o treime din cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat în dosarul Revolutiei de la Timisoara.

Avocat din oficiu care l-a aparat a aratat în fata instantei ca sunt întrunite conditiile pentru eliberarea lui Stanculescu, inclusiv Comisia de la nivelul penitenciarului fiind de acord cu acest lucru.

Acesta a mai spus ca Victor Atanasie Stanculescu ar trebui sa beneficieze de prevederile legale mai favorabile, respectiv vechiul Cod penal, si sa fie eliberat conditionat dupa ce a executat o treime din pedeapsa, aratând totodata ca acesta a avut un comportament „ireprosabil” în penitenciar.

Procurorul de sedinta a cerut instantei respingerea cererii lui Stanculescu, pe motiv ca fapta pentru care a fost condamnat este deosebit de grava, astfel ca acesta trebuie sa continue executarea pedepsei în regim de detentie.

Instanta Judecatoriei Sectorului 4 a ramas în pronuntare si urmeaza sa stabileasca daca Stanculescu va fi sau nu eliberat conditionat.

Victor Atanasie Stanculescu a solicitat, în 24 februarie, Judecatoriei Sectorului 4, sa fie eliberat conditionat. Fostul general, în vârsta de 85 de ani, încarcerat din octombrie 2008, a aratat, în cererea de eliberare conditionata, ca a executat mai bine de cinci ani de închisoare din pedeapsa de 15 ani la care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Potrivit noului Cod penal, liberarea conditionata în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani se poate dispune dupa executarea a cel putin doua treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

Liberarea conditionata se dispune, la cererea sau la propunerea facuta potrivit dispozitiilor legii privind executarea pedepselor, de catre judecatoria în a carei circumscriptie se afla locul de detinere, conform noului Cod de procedura penala.

Daca instanta constata ca nu sunt îndeplinite conditiile pentru acordarea liberarii conditionate, prin hotarârea de respingere fixeaza termenul dupa expirarea caruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoita. Termenul nu poate fi mai mare de un an si curge de la ramânerea definitiva a hotarârii. Hotarârea judecatoriei poate fi atacata cu contestatie la tribunalul în a carei circumscriptie se afla locul de detinere, în termen de trei zile de la comunicare, se mai arata în noul Cod de procedura penala.

În 22 ianuarie, dupa ce a fost audiat la Parchetul general în dosarul evenimentelor produse în Bucuresti în timpul Revolutiei din 1989, fostul general spunea ca spera sa fie eliberat conditionat dupa ce executa o treime din pedeapsa de 15 ani de închisoare primita în dosarul Revolutiei de la Timisoara.

La 10 ianuarie 2013, Tribunalul Ilfov a respins o cerere a lui Stanculescu de întrerupere a executarii pedepsei din motive medicale. Fostul general formulase solicitarea pe motiv ca afectiunile grave de care sufera nu pot fi tratate în penitenciar.

În 16 octombrie 2008, judecatorii instantei supreme i-au condamnat pe Mihai Chitac si Victor Atanasie Stanculescu la câte 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, acestia fiind degradati. Cei doi au fost încarcerati în aceeasi zi, la scurt timp fostii generali formulând cereri în instanta de întrerupere a executarii pedepselor din motive medicale.

Generalul Mihai Chitac a murit în 1 noiembrie 2010, în locuinta sa din Capitala, el fiind externat dupa mai multe saptamâni de spitalizare în urma unor boli cronice.

Dupa ce mai multe cereri de întrerupere a pedepsei au fost respinse de instanta, Victor Atanasie Stanculescu a trimis o cerere de gratiere la Presedintie, la care Ministerul Justitiei a dat aviz negativ. Catalin Lupasteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie