Ministerul Sanatatii lucreaza la o noua lista de medicamente compensate

 

Ministerul Sanatatii lucreaza la o noua lista de medicamente compensate, în conditiile în care nu este momentul sa fie cheltuiti banii pe molecule care nu sunt eficiente. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a afirmat vineri ca proiectul acestei liste a fost alcatuit din 167 de molecule evaluate de o singura persoana.

medicamente„De sase ani pacientii asteapta introducerea unei noi liste de medicamente compensate, sper ca o putem rezolva în cel mai scurt timp posibil, dar trebuie sa facem niste reguli. Acum încercam sa vedem daca moleculele noi pe care vrem sa le introducem în lista pot fi luate la preturi mai mici”, a declarat Nicolae Banicioiu, citat de Mediafax.

El a mai spus ca nu este momentul sa fie cheltuiti banii pe molecule care nu sunt eficiente. „Sa nu ne mai facem ca nu întelegem ca lista veche de medicamente compensate nu este folositoare. Trebuie sa dam pacientilor ceea ce au nevoie. Trebuie sa spun raspicat ca în compartimentul de evaluare din MS exista o singura persoana care a evaluat toate cele 167 de molecule noi. Am dubii în ceea ce priveste modul în care o persoana a putut evalua toate aceste dosare”, a mai spus Banicioiu.

El a mai spus ca în prezent exista deficiente majore si în cadrul programelor nationale de sanatate, de aceea este necesara o strategie clara pentru a elimina disfunctiile în aprovizionarea cu medicamente.

„În prezent noi suntem doar pompierii de serviciu care, atunci când pacientii dau alarma ca nu mai sunt medicamente, încercam sa rezolvam aceasta problema. A aduce medicamentele heirupist nu este nici sigur, nici eficient pentru bolnav, este nevoie de o politica coerenta si transparenta în ceea ce priveste asigurarea finantarii programelor nationale”, a mai spus Banicioiu.

„Este clar ca nu exista fonduri”

Saptamâna trecuta, Dragos Damian, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din România, a declarat pentru Curierul National ca este clar ca nu exista fonduri pentru actualizarea listei de medicamente si ca nu exista înca un termen-limita pentru introducerea de noi molecule.

„Este un cerc vicios. Daca se face actualizarea listei fara o alocare suplimentara de fonduri, taxa clawback va ajunge la 40-45-50% la suta. Producatorii nu vor mai aduce medicamente în România în conditiile unei astfel de suprataxari. Nici noile molecule nu vor mai fi rentabile, daca se plateste clawback de 40-45%”, a explicat acesta, adaugând ca vor disparea de pe piata si mai multe medicamente ieftine.

Tot saptamâna trecuta primul ministru,  Victor Ponta, i-a transmis ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, la începutul sedintei de Guvern, sa faca noua lista de medicamente astfel încât sa fie ajutati pacientii, nu companiile producatoare, deoarece acestia au nevoie de medicamente, iar producatorii o duc bine.

De asemenea, primul-ministru a mai spus ca ministrul Banicioiu sa se consulte cu Ministerul de Finante pentru implicatiile bugetare ale listei si ca stie ca introducerea de noi molecule nu este un lucru usor, pentru ca daca era asa, o facea fostul ministru Nicolaescu într-un an si jumatate.

„A fost o lupta extraordinara din partea producatorilor de medicamente”

Un specialist în Sanatate a explicat pentru Curierul National ca exista diferite sume vehiculate privind costurile actualizarii, diferentele fiind rezultatul unor interese diferite.

Potrivit lui, a existat un mare lobby pentru actualizarea acestei liste, desi bugetar ea nu prea are cum sa fie sustinuta. „A fost o lupta extraordinara din partea producatorilor de medicamente sa scada pragul de admitere a medicamentelor pe listele de compensate. La început a fost 7, s-a ajuns la 6,5. Ministrul Nicolaescu a spus ca nu va fi mai mic de acest nivel. S-a ajuns la 6, la final”, a detaliat el, explicând ca este vorba de „nota” de intrare pe lista, care se obtine din mai multe criterii. curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie