Cel mai bogat roman in conflict cu cei mai mari producatori de gaze din Romania

 

Ioan Niculae, patronul InterAgro, a facut presiuni constante la Guvern pentru obtinerea unui pret convenabil la gazele naturale utilizate de cele sase combinate chimice ale sale. Pana la urma, Guvernul i-a intins o mana de ajutor in asa fel ioan niculaeincat InterAgro sa poata negocia cu OMV Petrom si Romgaz contracte mai avantajoase, conditia fiind ca pretul sa nu fie mai mic de 72 lei/MWh (230 dolari/mia de metri cubi). Imediat dupa aprobarea actului normativ mai mult decat generos, InterAgro s-a declarat satisfacut. Insa, bucuria nu a tinut prea mult deoarece producatorii nu vor sa-i dea gaze la pretul minim, ci cu 17 lei/Mwh mai mult. Atunci, Ioan Niculae a inceput o noua serie de presiuni, spunand ba ca se duce la Gazprom care e „mai flexibil”, ba ca inchide toate combinatele. Cea cu inchiderea activitatii care ar duce la pierderea a mii de locuri de munca este o amenintare pe care o foloseste ori de cate ori are nevoie, de vreo 10 ani. Fiind companie privata, cu OMV Petrom presiunile de acest fel nu au prea mare efect. Cu Romgaz sunt alte probleme: un dosar la DIICOT si niste datorii neachitate.

Pentru InterAgro, datoriile sunt o mare problema. Chiar si la ANAF figureaza cu obligatii restante la bugetul statului de peste 53 de milioane de lei. Statul generos i-a acordat chiar si inlesniri la plata.  La capitolul datorii InterAgro inregistra in bilantul pe 2012 o suma astronomica: peste 1 miliard de lei. Datele pot fi gasite chiar pe site-ul Ministerului Finantelor. Ioan Niculae a fost declarat in 2013 cel mai bogat roman. Top 300 Capital arata ca Niculae are o avere estimata la 1,7 miliarde euro. Este genul de om de afaceri care a primit sprijin pentru combinatele sale de la toate guvernele din ultimii 10 ani.

Un act normativ pentru gaze mai ieftine

Datoriile nu l-au impiedicat sa ceara Guvernului facilitati la achizitionarea gazelor. O lunga perioada de timp si-a luat necesarul de gaze de la Romgaz, insa totul s-a oprit pana cand a deschis DIICOT un dosar. Apoi, s-a reorientat catre Petrom, insa punerea in aplicare a calendarului de liberalizare a pus InterAgro in situatia de a cumpara gaze la preturi mult mai mari decat era obisnuit. Astfel, au inceput drumurile pe la autoritati. A cerut in primul rand amanarea liberalizarii preturilor la gaze, insa nu s-a putut da curs dorintei sale, deoarece FMI si Comisia Europeana chiar insista pentru respectarea angajamentelor luate de Guvern. In cele din urma, s-a optat pentru alta solutie care, de altfel, a si fost aprobata saptamana trecuta de Guvern: Decuplarea formarii preturilor de pe piata libera de formarea preturilor de pe piata reglementata. Adica, InterAgro sa negocieze cum doreste cu producatorii de gaze, dar la o limita minima de pret de 72 lei/MWh. Acesta era pretul stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) pe piata reglementata pentru luna ianuarie 2014. Ca sa se faca mai usor decuplarea pietei libere de cea reglementata, a fost modificata si formula de calcul a impozitului de 60% din veniturile suplimentare. Pana acum, impozitul se calcula fara a se tine cont de pietele pe care ajungeau cantitatile de gaze, in reglementat sau pe piata libera.

Asa cum a fost elaborat actul normativ parea sa fie eliminata o anomalie creata chiar de Guvernul Ponta anul trecut prin OG 7/2013 privind impunerea unui impozit de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de companiile producatoare de gaze in urma liberalizarii preturilor. Anomalia consta in faptul ca la formarea preturilor, piata libera era legata de cea reglementata. Prin noul act normativ, a fost „dezlegata” piata libera de cea reglementata. Pe piata libera ar fi urmat sa se formeze preturile fara alte constrangeri in afara de acel pret minim, iar pe piata reglementata urma sa fie aplicat in continuare calendarul de crestere a preturilor. Guvernul se mai baza pe un efect pozitiv in urma aplicarii actului normativ: migrarea tuturor consumatorilor reglementati non-casnici din zona reglementata in cea libera. Astfel, liberalizarea pe partea non-casnicilor s-ar fi produs mai repede in mod natural si nu impus de vreun calendar. Adica, in conditiile in care pe piata reglementata, preturile vor urca in continuare la fiecare trimestru, consumatorii non-casnici reglementati ar fi preferat sa mearga pe o piata libera unde pot fi negociate contractele.

De unde nemultumirea InterAgro

Conform calendarului, pretul gazelor din productia interna pe piata reglementata a ajuns de la 1 aprilie la 89,4 lei MWh, gradul de liberalizare pentru consumatorii non-casnici ajungand la 71%. La consumatorii casnici, gradul de liberalizare a ajuns la 41%, iar pretul productiei interne la 51,8%. Vezi aici calendarul. Asa cum stabilea actul normativ aprobat saptamana trecuta de Guvern, pe piata libera, de la 1 aprilie, pretul urma sa fie negociat cu acea limita de 72 lei/MWh. Atata era pretul la gazele din intern in ianuarie. InterAgro s-a dus la producatori, in special OMV Petrom, cu pretentia de a cumpara gaze la pretul minim. OMV Petrom a refuzat sa vanda la un asemena pret si a cerut 89,4 lei/MWh cat este si in calendar, adica exact atat cat ar fi fost daca nu s-ar fi aprobat Ordonanta de Urgenta de decuplare a pietei libere de cea reglementata. Atunci a inceput razboiul. Ioan Niculae a inceput sa spuna public ca producatorii nu respecta legea.

Citeste mai departe pe hotnews.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie