Noul Cod penal. Parintii care nu-si lasa copiii sa mearga la scoala pot face inchisoare

 

Parintii care isi impiedica copiii sa mearga la scoala vor fi sanctionati, dupa ce noi reguli in acest sens au fost introduse de noul Cod penal la 1 februarie. Mai precis, daca, pana in prezent, cei care nu permiteau accesul copiilor la cursuri nu erau pedepsiti de legislatia penala, de-acum, ei risca chiar si pedeapsa cu inchisoarea.

copiiIn Romania, invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior, dupa cum se arata in Legea educatiei nationale nr. 1/2011.

Conform acestui act normativ, obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani. In scopul realizarii finalitatilor educatiei si a formarii profesionale prin sistemul national de invatamant, invatamantul de stat este generalizat si gratuit.

Avand in vederea obligativitatea invatamantului, noul Cod penal, in vigoare de la 1 februarie 2014, introduce si pedepse pentru parintii care isi impiedica copiii sa frecventeze cursurile scolare. Mai precis, „impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu” reprezinta acum o infractiune, fiind introdusa la capitolul „Infractiuni contra familiei” din Partea Speciala a NCP si pedepsita conform reglementarilor penale.

„Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”, se precizeaza in noul Cod penal.

Pe de alta parte, fapta nu se va mai pedepsi daca, inainte de terminarea urmaririi penale, inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor.

In acelasi timp, daca, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor, instanta poate dispune fie amanarea aplicarii pedepsei, fie suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta.

Pedepse mai mici pentru cei care isi abandoneaza familia

Din categoria „Infractiuni contra familiei” face parte si abandonul de familie, care nu este o noutate in legislatia penala, delictul fiind reglementat atat de vechiul Cod penal, cat si de cel nou, in vigoare din 1 februarie.

Astfel, ca si pana acum, abandonul de familie este definit ca fiind fapta persoanei care, desi are obligatia legala de intretinere fata de o alta persoana, o paraseste, o alunga sau o lasa fara ajutor, expunand-o unor suferinte materiale sau morale. In acelasi timp, se va considera abandon de familie si neindeplinirea, cu rea-credinta, a obligatiei de intretinere.

Mai mult decat atat, in categoria abandonului de familie intra si neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca.

Toate aceste fapte se vor pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, dupa cum se arata in noul Cod penal. Aceasta in conditiile in care vechiul Cod stabilea, pentru acestia, o pedeapsa cu inchisoare stricta de la un an la 3 ani sau cu zile-amenda.

Noul Cod penal stabileste pedepse mai mici si pentru cei care nu respecta masurile privind incredintarea minorului.

Concret, potrivit noului Cod penal, parintele care isi va retine copilul minor fara consimtamantul celuilalt parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul potrivit legii, va fi pedepsit fie cu amenda penala, fie cu inchisoare de la o luna la 3 luni. Si in acest caz pedepsele au scazut, intrucat vechile prevederi stabileau inchisoare de la o luna la un an. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie