Sistemul fiscal din Romania criticat de Gabriel Biris, specialist in fiscalitate

 

Munca este pedepsita la români. O spune specialistul în fiscalitate Gabriel Biris. Invitat la emisiunea Perspectiva, acesta a explicat siretlicurile fiscale ale guvernarii Ponta pentru a atrage cât mai multi bani în bugetul statului. Nici activitatea fiscului nu a ramas „nesanctionata”. În opinia specialistilor în fiscalitate, ANAF-ul nu va avea niciodata un sistem de plati online functional. Si asta pentru ca în fond, nu se doreste eliminarea coruptiei.

Gabriel Biris,managing partner  Biris-Goran

Gabriel Biris,managing partner Biris-Goran

Cursul valutar folosit la calculul accizelor a fost anul acesta cel raportat de Banca Centrala Europeana la 1 octombrie 2012 si ulterior a fost actualizat cu rata inflatiei. Un siretlic al guvernantilor care ar fi trebuit sa foloseasca cursul BCE raportat la 1 octombrie 2013, dar cum acesta era prea mic, pierderile la nivel de încasari în bugetul statului ar fi fost semnificative. Oficialii au gasit repede solutia.

Gabriel Biris, specialist în fiscalitate, spune „Cursul la care ar fi trebuit majorta acciza ar fi trebuit sa fie 4,48, foarte apropiat de cursul BNR real, dar in realitate e 4,73 datorita modificarii modului de calcul. Au crescut cu 7% accizele de la 1 ianuarie numai prin aceasta modificare. 4,73 n-am avut niciodata, asta e, asa a vrut Ponta. Dupa, de la 1 aprilie preturile au crescut la pompa destul de mult, cam cu inca 8%”

Invitat la emisiunea Perspectiva, Gabriel Biris a explicat de ce multi dintre români prefera sa se sustraga platilor catre stat si sa îngroase astfel numarul celor care nu-si declara integral veniturile.  „În România nu e bine sa zici ca muncesti, ca munca e sanctionata. Sarcina fiscala e exagerata. Asta e motivul pentru care numarul de contracte de munca e mic. 4,7 milioane contracte, din care 2,8 sunt sub 1000 lei pe luna, avem doar 60.000 salarii in toata România de peste 1500 euro declarate. Nu e evaziune, e fenta!”

Cât despre eterna promisiune a ministrilor de finante ca vor transforma FISCUL într-o institutie realmente eficienta… : „stiti cât a cheltuit România pe sisteme informatice? Miliarde. Nu functioneaza! Nu au fost gândite sa functioneze! Toate astea înseamna parandaraturi. Un sistem electronic de administrare a tarii ar duce la imposibilitatea exprimarii coruptiei”.

Recent si ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea a subliniat ca serviciile fiscului sunt  „mizerabile si primitive”. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie