Cum castiga Facebook de pe urma utilizatorilor?

 

Statisticile au aratat ca aproximativ 35% din populatia României utilizeaza populara retea de socializare a lui Mark Zuckerberg, ceea ce reprezinta o pondere semnificativa, daca tinem cont de faptul ca numai 47% din populatie are acces la internet. Acesti cetateni care au încheiat, juridic vorbind, un contract cu Facebook, printr-un simplu click pe butonul “Sunt de acord cu termenii si conditiile” sunt cei care au facut din aceasta retea de socializare un adevarat fenomen si, cel mai important, o afacere cotata la bursa. Întrebarea este cum a reusit Zuckerberg sa faca sute de milioane de dolari din Facebook, având în vedere ca utilizatorilor nu le este perceputa nici macar o taxa de înregistrare?

facebook likeMecanismul este unul foarte simplu si functioneaza ca un studiu de piata foarte particularizat: tu postezi diferite informatii cu caracter personal, legate de stilul tau de viata, de preferintele tale în diferite domenii (cum ar fi arta, cultura, moda, muzica, bucataria), iar compania preia aceste informatii si le vinde în bloc marilor retaileri. Poate ai observat ca dupa ce ai dat Like unei perechi de pantofi îti apar atât pe marginea din dreapta a ecranului, cât si la Suggested posts site-uri ale diferitelor firme care comercializeaza astfel de produse, aceasta fiind consecinta faptului ca Facebook si-a vândut informatiile companiilor respective. Prin contract, ai acceptat ca Facebook sa utilizeze aceste date, fara a fi obligat sa te recompenseze în vreun fel pentru ele, deci toti banii obtinuti din vânzarea acestora apartin companiei.

Asadar, într-un mod indirect, aproximativ 7 milioane de români sunt angajatii lui Zuckerberg, cu precizarea ca nu au pretentia sa fie remunerati pentru efortul lor. Sorina Tinta, alinagorghiu.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie